Езиковед разби Фандъкова и Манолова - говорили махленски

Лозунги "Работа, работа, работа" и "Имам решения за София" са като "дрънчене на куха тенекия", смята доц. Надежда Сталянова

Политика
21:26 - 03 Ноември 2019
3277
Езиковед разби Фандъкова и Манолова - говорили махленски

Агресивно, скандалджийско, дори махленско говорене демонстрираха претендентите за кметския пост Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. С това те изцяло разрушиха наложения стереотип за публичната реч на жените в политиката. Този коментар направи пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедрата по български език към Факултета по славянски филологии в Софийския университет "Св.Климент Охридски".

По думите й и Фандъкова, и Манолова са преекспонирали с Аз - какво са направили или ще направят. Към това може да се добави не много културното и деликатно държане в сферата на езиковия етикет, добави Сталянова. Според нея предизборните лозунги "Работа, работа, работа" и "Имам решения за София" са били като "дрънчене на куха тенекия".

Кандидатът за кмет не можем да го оценим по професионални качества, не е задължително да познаваме кариерното му развитие, смята Сталянова. По думите й за него си съставяме мнение по публичното му поведение и най-вече - по говоренето.

Успешното политическо говорене е конкретното говорене и задължително излиза от клишетата и празните фрази, коментира доц. Сталянова. По думите й кандидатът за кмет не бива да е обременен от професията си, да говори със специфични термини.