Фалшиви надежди: Политици лъжат за ваксини срещу коронавируса

Топ
17:15 - 07 Септември 2020
5099
Фалшиви надежди: Политици лъжат за ваксини срещу коронавируса

Ваксините няма да бъдат сребърен куршум за прекратяване на пандемията от Covid-19 и лидерите трябва да избягват да дават фалшиви надежди, предупреди ключовият британски правителствен съветник сър Джереми Фарар, цитиран от британският седмичник "Обзървър".

Сър Джереми Фарар, директор на Wellcome Trust, заявява, че първите ваксини вероятно ще бъдат само частично ефективни. Повишаването на очакванията и пускането на нови препарати в производството рискува да навреди на общественото доверие във всички програми за ваксинация, които в крайна бъдат стартирани, каза той.

Фарар, член на правителствената Научна консултативна група за извънредни ситуации (Sage), също говори за „национализма на ваксините“, като казва, че доставките трябва да се разпределят справедливо, а не да се взимат от по-богатите нации.

Ваксините в Обединеното кралство трябва да отидат на първо място за тези, които имат най-голяма нужда от тях, казва той, и призовава за действие за предотвратяване на разпространението на вируса сред уязвими хора от млада възраст, където нарастват хората с положителни тестове за Covid-19.

„Изправени сме пред хаотично зимно отваряне и затваряне за училищата и бизнеса“, пише Фарар.

„Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем това. Първата ваксина може да не е сребърен куршум, който ни връща към нормалното за няколко месеца, но като използваме разумно дози за хора, които имат най-голяма нужда от тях, заедно с правдиви, полезни за обществено здраве съобщения, които не поставят фалшиви очаквания, ще бъдем в силна позиция да избегне повторение от началото на 2020 г."

Повече от 170 изследователски екипа по целия свят се опитват да намерят ваксини за Covid-19 и въпреки че девет са достигнали до мащабни проучвания засега няма доказано ефективна ваксина срещу коронавирус.

„Оптимист съм, че скоро ще видим резултатите от първите ваксини, които минават през късни етапи на клинични изпитвания“, пише Фарар. 

„Трябва да смекчим този оптимизъм, да не говорим за перфектната ваксина „точно зад ъгъла“ или че тя може да бъде дадена на всички веднага.

„Скоростта и мащабът на разработване на ваксини са забележителни, но е важно да се избягва фалшива надежда.“

Миналия месец Кейт Бингам, председател на британската работна група за ваксини, обяви, че са осигурили достъп до шест от най-обещаващите кандидати. Фарар похвали усилията на работната група, но заяви, че ваксините няма да бъдат перфектни.

„Първото поколение ваксини за Covid-19 вероятно ще бъде само частично ефективно“, пише той. 

„Те може да не са напълно ефективни във всички възрасти или подходящи във всички здравни системи. Много е възможно те да предоставят имунитет само за ограничен период от време, дори само за 12 до 18 месеца".

Неотложността на намирането на ваксина „не трябва да означава компрометиране на безопасността“, казва той.

„Доверието е най-важният ни инструмент в общественото здраве и ние трябва да направим всичко възможно, за да избегнем съмненията в това. Не може да се залага на краткосрочни обещания. Вече има тревожни признаци за намаляване на доверието към потенциалните ваксини срещу Covid-19.“