Фандъкова: Аз съм кметът, налагал най-солени санкции

"В дълг на софиянци сме с достъпа до Витоша и с къпалнята "Мария Луиза", призна градоначалникът

Новини
18:30 - 18 Септември 2019
4240
Фандъкова: Аз съм кметът, налагал най-солени санкции

Градоначалникът на София Йорданка Фандъкова заяви в тв ефира, че всички проекти за столицата имат ясни срокове и източници на финансиране. „София се нуждае от работа, а не от приказки. Много е важно да не се губи темпото и да не се спира развитието. Смятам, че сме подготвени с готовите проекти, с много ясни срокове и ясни източници на финансиране“, каза тя пред Би Ти Ви.

Фандъкова припомни времената, когато стана кмет на града и София влизаше от една криза в друга - балите с отпадъците по площадките, 40-годишни „Икаруси“, разпродадени детски градини. „Ние успяхме да изградим завода за отпадъци, да сменим 90% от автобусите, оставихме два „Икаруса“ за музейни експонати, построихме 100 нови сгради за детски градини.“, изброи кметицата. И допълни: „Не го казвам, за да се хваля, а защото имаме възможността да променяме приоритетите.“

Фандъкова изясни, че новите приоритети ще бъдат работата в кварталите, чистотата на въздуха, дигитализацията. За новите проекти са нужни нови хора с нови идеи“, бе категорична тя. Кметът увери, че ще смени екипа си, ако бъде отново избрана.

Градоначалникът не скри проблемите с ремонтите по „Граф Игнатиев“. "Аз обявих не само промяна на хора, а и в структурата. Имаше проблеми и в проекта, и надзора, и в изпълнението на улица "Граф Игнатиев". Аз съм кметът, който е налагал най-високите санкции. Договорите са ни много конкретни, много ясни, така че дори да има някакви обжалвания, трудно биха издържали в съда", влезе в детайли тя. 

"Въпросът с отпадъците е най-важният за всеки град. Истината е, че първите договори изтичат в края на месец май. Те са публични, намират се на сайта на Столична община и могат да бъдат прочетени. По-важното е друго - ценовите оферти се отварят след изборите. Решенията ще се вземат след изборите по тази поръчка", обясни Фандъкова относно проблема с боклука.

Фандъкова обясни, че съперничката й за поста Мая Манолова е твърдяла някои неверни неща. „Инвеститорите оценяват напредъка на София и то много сериозно. 54% от чуждестранните инвестиции са тук, 40% от БВП се произвежда тук, безработица реално няма - тя беше сведена до минимума. Дори има млади хора, които се връщат от чужбина, за да работят тук. Това е перспективата за развитие на града", каза кметът на София.

За детските градини управникът на града обясни, че приемът е само през електронната система и ако някъде има нарушения, това е сериозно.

„В дълг сме на софиянци по отношение на планината Витоша и достъпа до нея, както и къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина. Радвам се на всичко, което сме направили. Хората в София са с много различни изисквания. Към метрото построихме нови 6 буферни паркинга. Предстои изграждането на още 6 през следващата година. Предстои и разширението на Южната дъга", обясни кметицата.