Фандъкова иска забавачки в офисите , тушира протест пред "Московска"

Бизнесът бил готов да съдейства на общината

Общество
15:41 - 27 Май 2020
1452
Фандъкова иска забавачки в офисите, тушира протест пред "Московска"

Предложения за законодателни промени, които да позволят строителство на детски градини на партерни етажи, в офис сгради и на по-малки терени. Тези искания ще внесе Столичната община в Министерството на здравеопазването и в Министерството на образованието и науката. Целта на промените е да се ускори изграждането на детски градини, за да се реши по-бързо проблемът с недостига на места в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери строителството на нова детска градина в район "Нови Искър". 

На 1 юни стотици родители, чиито деца не са били приети на първите 2 класирания за място в яслите и градините, се събират на протест пред "Московска" 33 именно с такива искания.

"Изправени сме пред много сериозно предизвикателство. С това мащабно строителство, което ни позволи в последните градини да изградим над 100 детски градини, сме в ситуация, в която всички подходящи терени са усвоени или предстои да ги усвоим тази и следващата година. Затова имаме готови предложения, които ще внесем в Министерството на образованието и науката и в Министерството на здравеопазването. Тези промени ще ни позволят да се облекчат условията за строителство на детски градини. Изискването за отстояния от границата на имота, например прави така, че тази алея се оказва мъртво място. Тя не се използва и отнема от южната страна на градината за повече пространство. Това са детайли, но те са важни, защото разполагаме с по-малки терени или такива с различна геометрия, което според сегашните изисквания не ни позволява да ги използваме за строителство на детски градини", обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че отдавна настоява и да се даде възможност детски градини да се строят на партерните етажи в гъстонаселени райони.

"Бизнесът е готов да инвестира в изграждане на детски градини в офис сгради. Те могат да работят като филиали към общинските детски градини. Това е много важен въпрос. Водила съм разговори и с двамата министри и разчитам на тяхното съдействат. Екипите надолу не са толкова ентусиазирани, има някакъв консерватизъм, който ни пречи да напреднем в преговорите. Затова обявявам публично тези наши намерения, които ще обсъдим и с родителските организации. Тези промени ще ни позволят по-бързо да решим проблемът с недостига на места в цяла София", категорична е Фандъкова.

За да се случи това трябвало да се променят две наредби - номер 3 за здравните изисквания към детските градини и тази за проектиране и изпълнение на сгради за обществено обслужване в областта на науката и образованието. Предложенията на общината касаят не само детските градини, но и възможностите за изграждане на ясли. 

"В момента има изискване за 15 м отстояние от регулация - това избутва сградата в центъра на съответния терен и реално унищожава площадките, на които децата могат да играят. Все по-малко са свободните общински терени в града. На проектантите им е много трудно да намерят правилното място на детската градина в дадения парцел, за да спазят всички изисквания. Например в "Горна баня" градината е за 3 групи, но тези изисквания изядоха мястото за поне още една група. В цяла Европа е разрешено строителството на детски градини на партерни етажи. Заради реституцията голяма част от терените, предвидени за детски градини и училища, вече са частна собственост. В момента прахосваме големи терени, а на практика осигуряваме малко места. Затова предлагаме територията да се използва по-рационално и гъвкаво. Промените ще ни позволят и да направим пристройки към много от съществуващите детски градини", уточни главният архитект на София Здравко Здравков.

Идеята е да отпадне и изискването ясли и градини да се изграждат единствено като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. Освен това и в момента има много филиали, разположени в части от сгради, построени преди години, което противоречи на това изискване, но те са действащи. 

Иначе с новата детска градина в "Нови Искър" се решава почти изцяло проблемът с недостига на места в района. Там остават само довършителни дейности и наесен градината ще заработи. Инвестицията в детското заведение е 3,5 млн. лв. То е изградено на мястото на две стари етернитови бараки.

"Понеже все ме питат: "Строите детски градини, а местата не стигат". Да припомня, че, когато започнахме работа трябваше да преодоляваме тежки проблеми - 20 пожароопасни бараки, 20 детски градини с етернитови плоскости. Тук имаше две ужасни етернитови бараки, в които се възпитаваха децата. Това вече е в историята. В момента строим 10 нови детски градини и предстои да започнем още две - едната в "Манастирски ливади" - квартал, в който няма детска градина и в "Студентски", подчерта Фандъкова.

Десетте нови детски градини са в: "Нови Искър", "Красно село", "Лозенец", "Илинден", "Дружба", "Люлин", "Овча купел", "Владая", "Подуяне" и "Изгрев".

"Тази година близо 30 млн. лв. инвестираме в строителство на училища и детски градини и категорично тези средства няма да се намаляват", заяви Фандъкова.