Фандъкова покани Билгюл Харунова на стаж в общинска АГ болница

Кметът на София посрещна в кабинета си достойната българка

Новини
20:58 - 15 Февруари 2022
5621
Фандъкова покани Билгюл Харунова на стаж в общинска АГ болница

Кметът на София Йорданка Фандъкова покани достойната българка Билгюл Харунова да изкара стаж като акушерка в една от двете общински АГ болници - “Шейново” или “Света София”.

Фандъкова отправи поканата лично - днес тя се срещна с 21-годишното момиче, отличено в инициативата на “24 часа” “Достойните българи”. През март 2021 г. Билгюл помага на пострадалите при тежката катастрофа между автобус и камион край Козаревец. Макар че при сблъсъка самата Билгюл е ранена, тя успява да се измъкне. После бързо се връща, за да вади други пострадали от смазания автобус. При жестоката катастрофа на място загиват двамата шофьори и един от пътниците, но смелата Билгюл успява да спаси две момичета.

Тя трябваше да получи отличието си от Фандъкова на специалната церемония в края на януари заедно с останалите герои. Но минути преди това дава положителен тест за ковид и трябва да се върне във Велико Търново. Там учи за акушерка във филиала на МУ - Варна.

Въпреки че не успя лично да я поздрави на сцената, още тогава Фандъкова покани бъдещата акушерка да избере една от двете общински АГ болници за стажа си. А обещанието си непременно да се срещнат лично спази днес, когато я посрещна в кабинета си. Оказа се обаче, че Билгюл е избрала да стажува от септември в столична частна болница. Остава ѝ последният семестър.

През март 2021 г. Билгюл помага на пострадалите при тежката катастрофа между автобус и камион край Козаревец. Самата тя е ранена при инцидента, но въпреки това успява да помогне на още две момичета да се измъкнат от смазания автобус

“Поканата остава отворена. Винаги можеш да ми се обадиш, ако промениш решението си”, каза ѝ Фандъкова. Двете ще се видят отново наесен, когато момичето се премести в София и вземе окончателно решение.

“Искам да те поздравя с наградата, която нямах възможност да ти връча лично, и да ти благодаря за всичко, което правиш! Надявам се, че родителите ти се гордеят с теб!”, обърна се Фандъкова към Билгюл.

Момичето разказа, че винаги е искала да учи нещо, свързано с медицина. Един разговор с доц. Димитрова - директор на филиала на варненския Медицински университет в Търново, я спечелил за акушерството. “Докато разговаряхме, тя ми показваше и снимки, свързани със специалността. Тогава усетих нещо отвътре и така взех решението”, разказа момичето от омуртагското село Плъстина. Баща ѝ е шофьор на камион, а майка ѝ - готвачка. Има по-малък брат, който е в чужбина.

Билгюл вече е била част от екип при естествено раждане, присъствала е и на секцио. Усетила е какво означава да държиш в ръцете си нов живот.

Признава, че акушерството е трудна специалност, но носи огромно удовлетворение.

Знае обаче какво е и да помагаш на първа линия - била е доброволка в ковид отделение на търновската болница. Взела решението сама. Родителите ѝ първо се притеснили, но после баща ѝ уважил и подкрепил нейното решение, защото тя ще работи тази професия. “Тогава не се разболях от коронавирус, но се случи точно преди церемонията, а нямах никакви симптоми. Много исках да видя всички други, отличени като “Достойни българи”, сподели Билгюл, а кметът ѝ разказа за вълнуващата срещата със “супергерои”.

На въпроса на Фандъкова ще търси ли и тя като много млади мадици реализация в чужбина, Билгюл бе категорична: “Ще остана тук. В чужбина става само за почивка, не и за друго”. Ниското заплащане в България е причина колегите ѝ да заминават, признава обаче младата медичка.

Още не е проучила въпроса, но колеги казали, че е възможно дори задължителният стаж тук да не се плаща.

Въпреки това тя мечтае да продължи да учи и да стане лекар. Справя се сама - не иска родителите ѝ да я издържат, защото в момента семейството има сериозни разходи заради здравословен проблем на майка ѝ.

Няма много свободно време, но обича с приятели да ходи в планината: “Спокойствието там ме влече”. Занимава се и с благотворителни каузи, последно на 29 декември зарадвала с лакомства деца и младежи от 6 центъра от семеен тип в Търново.
А името ѝ означава “опознай розата”.

“Красива си като цвете. От сърце ти желая щастие, другото ще го постигнеш сама, защото си силна и упорита. Нека всичко, което правиш, ти носи щастие!”, каза ѝ Фандъкова. Срещата завърши с прегръдка и обещание, че няма да е последна.