ФАО: Страните трябва да се стягат за бъдещи шокове с храната

Три млрд. души по света вече не могат да си позволят здравословна диета

Новини
15:37 - 23 Ноември 2021
1469
ФАО: Страните трябва да се стягат за бъдещи шокове с храната

Страните по света трябва да се подготвят за бъдещи "шокове" за техните селскостопански и хранителни системи от суши, наводнения или болести след последиците от пандемията от коронавируса.

Това обяви Организацията по прехраната и земеделието (ФАО) към ООН, информира "Франс прес". 

"COVID-19 пандемията остави уязвимостите на националните земеделски системи широко изложени", се изтъква в ежегоден доклад на ФАО.

"Очевидна причина за адресиране на тези слабости е, разбира се, нежеланото увеличаване на продоволствената несигурност и недохранването", подчертава ФАО в документа за състоянието на агро-хранителния бизнес.

Агро-хранителните системи включват производство, вериги за доставка на храни, транспортни мрежи и потребление.

Три млрд. души по света вече не могат да си позволят здравословна диета, за да се предпазят от недохранване.

"Още 1 млрд. души са изложени на риск, тъй като те не биха могли да си позволят здравословна диета, ако шок намали доходите им с една трета", се посочва в доклада.

В доклад от юли ФАО уточни, че между 720 млн. и 811 млн. души са били изправени пред глад през 2020 г. - с около 161 млн. повече, отколкото през 2019 г., до голяма степен заради пандемията.

"Стратегиите за управление на риска от шокове като засушавания, наводнения и вредители, включително оценки на множество рискове, навременни прогнози, системи за ранно предупреждение и планове за ранно действие, са от ключово значение за подпомагане на всички агрохранителни системи... предотвратяване и предвиждане на големи смущения", изтъква още ФАО.

ФАО е установила показатели за "устойчивост", за да помогне на страните да идентифицират уязвимостите в своите хранителни системи.

Индикаторите измерват стабилността на първичното производство в дадена страна, степента на наличност на храна и степента на достъп на хората до адекватна храна.

Страните могат да "търсят своите слабости" и да ги поправят чрез тези инструменти, каза пред АФП икономистът на ФАО Андреа Катанео, координатор на доклада.