Фармацевтите биха камбаната: Идват фалити на аптеки

Аптекари, депутати, професори и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в бранша

Новини
13:11 - 26 Юни 2024
2751
Фармацевтите биха камбаната: Идват фалити на аптеки

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.

Форумът поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“. Той ще се проведе на 29 юни, събота, от 10:30 часа в Пловдив. Инициативата е провокирана от поредната промяна в начина на работа на аптеките с Касата.

Фармацевтите са притиснати още от октомври 2023 година, когато министерството на здравеопазването ги задължи да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на електронна рецепта, без да е провело тестови период и да е отстранило неуредиците с номенклатурите в използваните софтуери и НЗИС. За съжаление, това

доведе до невъзможността на голям брой пациенти да получат необходимите им животоспасяващи лекарства навреме и постави лекари и фармацевти в топик.

Защо аптеките са заплашени от фалити, а пациентите от липса на достъп до лекарства, ще стане ясно по време на брифинг от 10 часа на 29 юни в хотел Double Tree by Hilton Plovdiv.

Форумът ще разгледа редица проблеми, включително: неефективна административна намеса, липса на единна номенклатура, липса на прозрачност при въвеждането на нормативните промени, липса на връзка между националната здравно-информационна система, софтуерите на аптеките, лекарите и Националната здравноосигурителна каса.

Ще бъдат засегнати темите с недостига на лекарства и недоволните клиенти, както и опасността от фалити на аптеки.

Целта на форума е да изрази становището на собствениците на аптеки, които не могат да работят поради неефективното въвеждане на електронизацията в лекарствоснабдяването, както и да изясни на обществеността проблема с достъпа до лекарства. Важно е да стане ясно, че в момента фармацевтите нито имат време да консултират, нито могат да отпускат лекарства, ако електронните системи не си „говорят“!