Фармацевтите с 600 лв. бонус към заплатата

Актуални новини
20:52 - 03 Септември 2021
3892
Фармацевтите с 600 лв. бонус към заплатата

По 600 лв. към заплатите си ще получават и магистър-фармацевтите, които работят в болнични аптеки и са на първа линия в битката с вируса. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в петък, които приеха на второ четене проекта за актуализация на бюджета на НЗОК.

Предложение за подобна промяна имаше от ГЕРБ, ИБГНИ и “Има такъв народ”, тъй като само магистър-фармацевтите били изключени от получаването на пари, а в същото време помощник-фармацевтите получавали от началото на годината по 360 лв. като част от професионалистите по здравни грижи.

По 600 лв. да получават и джипита и специалисти, а по 360 лв. медицински сестри, лаборанти и здравни работници в доболничната и специализираната помощ, поискаха от ГЕРБ. Предложението им обаче не бе прието. Причината за отхвърлянето била, че здравната каса плаща за дейност, а не заплати, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

От ГЕРБ поискаха още чрез трансфер от здравното министерство да се осигурят 15 млн. лв. за лечение на деца в чужбина и още 1 млн. лв. за интензивно лечение на здравно неосигурени, но това също не се прие. Намаляване на ДДС на лекарства и медицински изделия от 20 на 9% предложиха между двете четения от “Изправи се БГ! Ние идваме!”, но и то не получи подкрепа.

С още 4,5 млн. лв. ще се увеличат парите на здравната каса, ако във вторник депутатите решат окончателно минималната пенсия да стане 370 лв. Така след актуализацията общестеният фонд ще разполага с близо 140 млн. лв. допълнително.

Депутатите приеха и да има предварително разпределение на парите по пера, за което настояваха и от лекарския съюз, а не това да се оставя само в ръцете на надзорния съвет. Предложенията на всички партии бяха сходни, но те се обединиха около това на ИТН.