ФИФА отказа да изхвърли Русия от Световното

Спорт
11:44 - 28 Февруари 2022
2153
ФИФА отказа да изхвърли Русия от Световното

ФИФА най-накрая обяви решението си относно заплахата от страна на няколко федерации да не излязат в мачовете си срещу Русия от плейофите за класиране на Световното първенство в Катар. Както е известно Полша, Швеция, Чехия, а по-късно и Англия вече обявиха, че няма да играят срещу руския национален отбор по футбол докато войната срещу Украйна не приключи.

"Сборная" по програма трябва да срещне първо Полша във финалните квалификации за Мондиала следващия месец, а след това някой измежду Швеция и Чехия. Междувременно се появиха и призиви за изваждането на Русия от Световното. В крайна сметка ФИФА обяви своето решение, което обаче е доста Соломоново и по никакъв начин не решава проблема.

Ето и решенията на ФИФА:

На територията на Русия няма да се провеждат никакви футболни турнири, а домакинските срещи на местните отбори ще се провеждат на неутрален терен.

Отборите, които представляват Русия на международната сцена, ще се състезават под името "Футболен съюз на Русия", а не "Русия".

Няма да се използват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които участва Футболния съюз на Русия. Междувременно ФИФА ще продължи своя диалог с МОК, УЕФА и другите спортни организации, за да прецени дали са нужни допълнителни мерки или санкции, включително и евентуално изключване от турнири. Тази мярка може да бъде наложена в бъдеще, ако ситуацията не се промени бързо.

"С оглед на предстоящите квалификации за Световното първенство, ФИФА взе под внимание позициите, изразени от полската, чешката и шведската федерация и в момента водим диалог с тях. Ще продължим да търсим приемливо за всички решение. Нашите мисли остават с всички, засегнати от тази шокираща и притеснителна ситуация", обявиха още от ФИФА.

От Полската футболна федерация побързаха да отговорят на това решение с доста остър туит: "Решението на ФИФА е напълно неприемливо за нас. В сиуацията на война в Украйна, не искаме да си играем игрички. Нашата позиция остава непроменена. Полският национален отбор няма да излезе в плейофа срещу Русия, независимо под какво име ще се състезава този отбор".

Така ФИФА е поставена в доста деликатна ситуация, ако откаже да извади Русия от Световното първенство, а в същото време реши да накаже Полша, Чехия и Швеция за техния бойкот. Това може още повече да увеличи негативизма към футборната централа, която и в момента не се ползва с особено добра репутация.