Филипините остават отворени за дипломация с Китай

Свят
11:08 - 05 Януари 2024
902
Филипините остават отворени за дипломация с Китай

Филипините остават отворени за дипломатически дискусии с Китай и вярват, че двете нации могат да постигнат решение на споровете за Южнокитайско море чрез мирен диалог, каза Едуардо Ано, съветник по националната сигурност на филипините, цитиран от "Ройтерс".

Забележките на Ано дойдоха, след като говорител на китайското външно министерство в четвъртък нарече неотдавнашните съвместни патрули на Съединените щати и Филипините в Южнокитайско море "провокативни" и "безотговорни".

"Нашите съвместни патрули със Съединените щати и потенциални бъдещи дейности с други съюзнически държави показват нашия взаимен ангажимент към основан на правила международен ред за насърчаване на мира и стабилността в региона", каза Ано.

Китайското посолство в Манила повтори коментарите на говорителя на външното министерство.

Два кораба на китайските военноморски сили са наблюдавали филипински и американски кораби, провеждащи наскоро приключилите съвместни патрули, съобщи филипинската армия в четвъртък.

В двудневните морски учения участваха четири кораба от филипинския флот и четири кораба от индо-тихоокеанския флот на САЩ, включително самолетоносач от клас Nimitz USS Carl Vinson. Патрулите приключиха в четвъртък и американските кораби акостираха в пристанището на Манила в петък.

Съвместните патрули бяха вторите, проведени от Филипините и САЩ за по-малко от два месеца в Южнокитайско море, където напрежението около спорни териториални претенции пламва .

"Филипините остават отворени за дипломатически дискусии с Китай и потвърждават ангажимента си за насърчаване на добри отношения с всички нации", каза Ано.

"Вярваме, че чрез мирен диалог и спазване на международното право можем да постигнем решение, което е в най-добрия интерес на всички участващи страни в региона", каза той.

Китай има собствени претенции към почти цялото Южнокитайско море, канал за повече от 3 трилиона долара годишна търговия с кораби. Претенциите на Китай за суверенитет покриват териториални води, заявени от Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание. Китай отхвърли това решение.