Финансовият министър: Фискалният резерв е 9,9 млрд. лв.

Вземанията на "Топлофикация" са отменени, парите са върнати в бюджета

Топ
13:22 - 20 Април 2024
4617
Финансовият министър: Фискалният резерв е 9,9 млрд. лв.

Новият финансов министър Людмила Петкова придстави по своя инициатива данни за фискалния резерв, като уточни, че лесно могат да бъдат проверени.

"При приемането и предаването на МФ, бившият министър на финансите, по своя инициатива, съобщи, че фискалният резерв е 9,9 млрд. лв. Следобед, при проверка от моя страна, се установи, че на 8 април фискалният резерв е в размер на 6,7 млрд. лв.”, каза тя.

Петкова посочи, че разликата се дължи на следното: 1,6 млрд. лв. са в резултат от решението на МС за закупуване заеманията на Топлофикация „София”, а другата част на изплащането на пенсиите. „Вземанията на Топлофикация са отменени, а парите са върнати в бюджета. Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.", каза тя.

Петкова посочи, че фискалният резерв е променлива величина, но е важно, когато се съобщават данни, да се указва за кой период са те.

Тя каза, че има план за повишаване събираемостта на приходите. „Следващата седмица имам среща с комисаря по икономическите въпроси в Брюксел”, допълни министърът.