Финансовият министър обвини Джевдет Чакъров, че подкопава устоите на държавността

Людмила Петкова обяви, че в деловодството не е постъпвало писмо с въпроси дали подопечното ѝ ведомство е имало организирана среща с НАП и КОНПИ

Топ
11:00 - 29 Юли 2024
1795
Финансовият министър обвини Джевдет Чакъров, че подкопава устоите на държавността

Финансовият министър Людмила Петкова реагира остро на изказванията на Джевдет Чакъров от края на миналата седмица. Тогава останалият в лагера на Ахмед Доган председател на ДПС намекна, че на среща между КПКОНПИ, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите е взето решение за масирани проверки на народни представители от ДПС без Пеевски, а по-късно обяви, че е изпратил и "писмен въпрос с такова съдържание до служебния министър на финансите Людмила Петкова".

"Категорично се противопоставям на манипулативните твърдения на г-н Чакъров за участието ми в задкулисни политически договорки, внушаващи съмнения в обществото за "злоупотреба с власт и служебно положение", както и за политическа зависимост на институциите. Представената пред медиите от г-н Чакъров невярна информация с недоказан източник, уронва не само доброто ми име и репутация, но и престижа на държавните институции и на служителите, които работят в тях, както и на Република България като цяло", обяви в разпространена от БТА позиция Людмила Петков днес.

По отношение на обявеното писмо до министъра на финансите с въпроси дали е имало организирана среща с НАП и КОНПИ тя е категорична, че "към настоящия момент подобно писмо не е постъпвало в деловодството на Министерството на финансите".

Според нея е недопустимо политик и народен представител, положил клетва в Народното събрание да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа, да "подкопава устоите на държавността и на правовата държава, създавайки невярна представа за мен и моите действия, както и за работата на две от най-сериозните и престижни държавни институции в страната".

Според Людмила Петкова твърденията са недоказани и с тях Джевдет Чакъров създава в обществеността усещане за неспазване на законите на страната, за незачитане независимостта на институциите и използването им за разчистване на политически сметки, "което освен, че не е вярно, руши доверието на обществото в институциите".

В края на позицията си финансовият министър е категорична, че държавата плаща висока репутационна цена за подобни твърдения и призовава Джевдет Чакъров "да не залага авторитета на Република България пред европейските и международните ни партньори за постигане на личните си политически амбиции, внушавайки съмнения в безпристрастността и независимостта в работата на българските институции, и за неспазването на един от основните принципи на правовата държава - върховенството на закона".