Финландският президент и шведският премиер се пазариха с Ердоган за НАТО

Турският държавен глава поиска да спрат да помагат на ПКК

Свят
18:09 - 21 Май 2022
2098
Финландският президент и шведският премиер се пазариха с Ердоган за НАТО

"Открит и директен“ разговор по телефона е провел финландският президент Саули Нинистьо с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган относно кандидатурата на Финландия за членство НАТО. Това съобщи самият той, предаде Ройтерс.

Ердоган постави публично въпроса дали трябва се допуска присъединяването на Финландия и Швеция към алианса.

„Заявих, че като съюзнички на НАТО Финландия и Турция ще поемат взаимни ангажименти в сферата на сигурността и по този начин отношенията ни ще укрепнат“, написа Нинистьо в „Туитър“ след разговора.

„Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления. Близкият диалог продължава“, допълни той.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган е говорил и с шведския премиер Магдалена Андершон. Двамата са обсъдили двустранните отношения и кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, се посочва в съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство.

Ердоган е отбелязал, че до днес Турция винаги е давала пълна подкрепа за политиката на отворени врати на НАТО, като е изтъкнал, че солидарността в рамките на алианса както от гледна точка на сигурността на страните членки, така и на колективната сигурност, е основна ценност.

Ердоган е посочил, че Турция отдавна обръща внимание, че изпитва безпокойство от контактите на Швеция с лица и така наречени организации, действащи под контрола на терористичната организация ПКК/СЗН/ПДС. Той е изтъкнал, че и терористичната организация ФЕТО продължава присъствието и дейностите си в Швеция.

Ердоган е подчертал, че Швеция трябва да прекрати политическата си, финансова и оръжейна подкрепа за терористичните организации.

Турският президент е заявил, че твърдението, че ПКК/ПДС/СЗН води бора с ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава" - бел.ред.) не отговаря на истината. Той е посочил, че очаква Швеция да предприеме конкретни и сериозни стъпки, показващи, че споделя безпокойствата на Турция във връзка с терористичната организация ПКК и разклоненията на тази организация в Сирия и Ирак.

Ердоган е заявил също, че Швеция трябва да премахне налаганите спрямо Турция ограничения в областта на отбранителната промишленост след операцията "Извор на мира", която Анкара бе принудена да осъществи заради терористичната заплаха от Сирия, насочена към Турция.