Физик се готви да се върне в миналото

Иска да спаси баща си с машина на времето

Мистика
13:59 - 03 Март 2023
20560
Физик се готви да се върне в миналото

Професор по физика в университета в Кънектикът твърди, че е успял да разработи машина на времето, съобщава The Guardian. Ученият Роналд Малет започва да се интересува от способността да контролира времето, когато баща му умира. Тогава той е само на 10 години. Обича да чете Хърбърт Уелс и Айнщайн. Младият американец решава, че ще посвети целия си живот на физиката и ще построи машина на времето.

На 77-годишна възраст Роналд Малет обявява, че е намерил решение на проблема. Според него основата е "усукване" на време-пространството с помощта на пръстен от въртящи се лазери. В резултат е възможно създаване на времева примка, която би позволила пътуване в миналото. Американецът е сигурен, че въртенето на черните дупки причинява кривината на времето. Но тъй като те се намират далеч от Земята, е необходимо да се намери "аналог" на черна дупка.

„Да приемем, че в момента имате чаша кафе пред вас. Започнете да разбърквате кафето с лъжица. Започна да се върти, нали? Това прави една въртяща се черна дупка. В теорията на Айнщайн пространството и времето са свързани помежду си. Ето защо се нарича време-пространство. Черната дупка се върти, това всъщност ще предизвика изкривяване на времето“, казва Малет.

Той е убеден, че може да е намерил изкуствена алтернатива в устройство, наречено пръстеновиден лазер, което може да произведе интензивен и непрекъснат въртящ се лъч светлина.

„Светлината може да създаде гравитация и ако гравитацията може да повлияе на времето, тогава самата светлина може да повлияе на времето“, обяснява ученият.

Мнозина смятат, че почетният професор от университета в Кънектикът е взел решението направо от книгата на Хърбърт Уелс. Година след като загубва баща си, Малет чете „Машината на времето“ и получава прозрение, че ще построи своя собствена машина на времето, за да се върне в 1955 г. и да спаси живота на баща си.