Фокус-мокус: Въздухът става маргарин!

Американски стартъп превръща въглероден диоксид, метан и въглища в „храна“ без земеделие

Новини
18:15 - 15 Юли 2024
4229
Фокус-мокус: Въздухът става маргарин!

Американски стартъп предлага начин за намаляване на вредния отпечатък от млекопроизводителите. Компанията Savor е открила метод за производството наподобен на масло маргарин, който няма нужда от никакви биологични продукти.

Единствената необходима съставка е CO2 от въздуха на атмосферата.

"Процесът ни е изцяло синтетичен", казва Катлийн Александър, главен технологичен директор на Savor, пред New Scientist.

От Savor разкриват, че използван петрохимичен процес, наречен синтез на Фишер-Тропш, за да превърне в крайна сметка неща като въглероден диоксид, метан и въглища във въглеводороди.

Тези въглеводороди, от своя страна, могат да бъдат модифицирани и да се превърнат в мастни киселини и след това в мазнини. Следващата стъпка е добавянето на вода, емулгатор и малко

масло от розмарин, за да придадете на сместа "тревист" вкус.

Крайният продукт е подобен на маргарин.

Според Катлийн Александър производството може да използва зелена енергия и да улавя въглерод от атмосферата. Така то би имало отрицателен отпечатък.

Амбициите на учените от Savor обаче надхвърлят маслото. Те твърдят, че процеси като този в крайна сметка могат да бъдат използвани за революция в селското стопанство, каквото го познаваме. Това се изследва в статия, озаглавена "Храна без земеделие", публикувана миналата година в списанието Nature Sustainability, чийто автор е няколко от изследователите на стартъпа, включително Александър.

Изследователите също предполагат, че в лицето на глобалния недостиг на храна, тези висококалорични синтезирани мазнини могат да са спасение за милиони хора.

"Ако имаме извънредна ситуация, това може да изхрани цялата планета за наистина дълго време", каза Александър пред New Scientist.