Формула 1 с нов спринтов формат

Промяната ще бъде свързана с подредбата на сесиите в хода на шестте скоростни уикенда

Спорт
13:18 - 06 Февруари 2024
2137
Формула 1 с нов спринтов формат

Комисията за Формула 1 към ФИА одобри новия спринтов формат, който ще бъде използват в хода на сезон 2024.

Сам по себе си форматът няма да е много по-различен от този, който беше използван през миналата година. Промяната ще бъде свързана с подредбата на сесиите в хода на шестте спринтови уикенда, които ще се проведат през 2024 година.

До края на миналия сезон в петък следобед се провеждаше квалификацията, която определяше реда за стартиране за неделното състезание. Според новия формат петъчната квалификация ще важи за спринта, който ще бъде изместен в събота сутринта, а не следобед, както беше до сега.

На мястото на спринта в съботния следобед ще се провежда втората квалификация, която вече ще важи за основното състезание. По този начин, независимо от използвания формат, квалификационната сесия винаги ще бъде в събота следобед, което ще улесни много феновете на спорта, които няма да трябва всеки уикенда да се чудят коя сесия кога е.

Тази промяна все още не е официална, тъй като трябва да бъде одобрена от Световния моторспорт съвет на ФИА (WMSC), чието първо заседание за годината ще бъде за 28 февруари, ден преди първите свободни тренировки за сезон 2024. След това заседание ще стане ясно дали след края на спринта ще има отваряне на закрития парк, което да позволи на тимовете да правят промени по настройките на колите, или няма да има такова.