ФОТО ХИТ в Lupa.bg: Владислав Горанов цъфна на плакат

Актуални новини
20:00 - 29 Април 2020
15011
ФОТО ХИТ в Lupa.bg: Владислав Горанов цъфна на плакат

Заведение в центъра на Бургас намери нетрадиционен начин да се извини на клиентите си, че заради извънредното положение е затворило врати, видя фоторепортер на Lupa.bg. На вратата на ресторанта е окачен интересен плакат, на който мнозина ще разпознаят финансовия министър Владислав Горанов. 

"Заведението временно не работи. Извиняваме се за причиненото неудобство, но...", четем надписа на плаката, изписан със сини букви. А с големи червени букви пише "Държавата ни забрави!". 

Снимка: Агнес Методиева


Преди две седмици Българската асоциация на заведенията прогнозира фалит на около 50 процента от бранша и настоя за спешна среща с отговорните институции за определяне на работещи незабавни икономически мерки.

 "В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50 процента от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година", посочиха преди време от организацията.

Най-вероятно въпросният плакат е поставен в този контекст и собствениците на заведението директно се обръщат към финансовия министър, за да го алармират, че държавата трябва да помогне на бранша.

На плаката Владислав Горанов е нарисуван със син костюм и е изобразен как сочи пръст. Идеята и композицията очевидно са заимствани от известния американския плакат от времето на Първата световна война „I want you for U.S. Army” („Искам те за американската армия”). На него е изобразен Чичо Сам – националният символ на САЩ. Сочейки с пръст, той приканва младите мъже да влязат в редовете на армията и да се бият в Европа. Годината е 1916 г., а авторът Джеймс Монтгомъри Флаг. Плакатът е признат за най-известния плакат в света. Само между 1917 и 1918 г. от него са отпечатани повече от четири милиона копия.


Подобни плакати има и във Великобритания и в СССР, като тези на Острова предшестват американския плакат. През септември 1914 г. Британия осъмва с плакати с надпис: "Твоята страна се нуждае от теб!" ("Your Country Needs You"). На тях е изобразен тогавашният британски военен министър - генерал Хърбърт Кичънър, който приканва британците да влязат в армията.


На съветския вариант на подобен патриотичен плакат надписът е „Ты записался добровольцем?” („Ти записа ли се за доброволец?“). Призивът е отправен от червеноармеец, който също сочи с пръст, подобно на героите от американските и британските плакати.

Историята на този плакат също е любопитна. Нарисуван е през юни 1920 г., по време на гражданската война в Русия. Негов автор е художникът с псевдоним Дмитрий Моор (истинско му име е Дмитрий Стахиевич Орлов). Плакатът призовава хората, предполага се най-вече младите, да се присъединят към болшевиките от Червената армия. Художникът разказва, че по онова време плакатът провокирал срам у хората, които още не са станали доброволци. Плакатът е използван отново и по време на Великата отечествена война (1941-1945).