Фотографът Анна Йончева пред Lupa.bg: Децата с увреждания не са заразни!

Изложба със снимки събра половината средства за нова люлка за хлапета в неравностойно положение

Новини
17:30 - 11 Ноември 2019
45368
Фотографът Анна Йончева пред Lupa.bg: Децата с увреждания не са заразни!

Анна Йончева е любител-фотограф от Велико Търново, майка на две деца. Работи като технически сътрудник към чужда компания. Чисто човешкото ѝ чувство на съпричастност я подтиква да създаде фотопроекта „Различните деца на България”. Инициативата ѝ започва през август, когато стартира проектът „Да играем заедно”, чиято цел е да събере средства за люлка-везна, пригодена за деца в инвалидна количка, които също да могат да изпитат радостта от играта навън. За два месеца Анна събира парите, но люлката е счупена от вандали. Тя я ремонтира, а самата вандалска проява не я спира да продължи със своята кауза.

- Кое ви подтикна да осъществите този проект?

- Подтикна ме една неприятна за мен случка, когато на детската площадка при мен дойде дете в инвалидна количка, играеше си заедно с дъщеря ми и други деца. Тогава един неин съученик започна да разубеждава дъщеря ми да не си играе с това дете. Казваше ѝ, че било болно, заразно, че ще зарази и другите деца… Тогава реших да снимам тези деца, за да ги покажа на обществото, тъй като за много хора те все още са невидими.

- Каква е неговата цел?

- Това е фотопроект. Главната му цел е тези деца да бъдат видени и то от хубавата им страна. Искам хората да видят, че те се усмихват и могат да будят не само съчувствие, но и могат да предизвикват много усмивки. Искам хората да ги видят как се радват. Лично аз организирам срещи, на които срещам деца със специални нужди с такива, които не са с такива. Те комуникират едни с други, играят заедно. Иска ми се всички те да вярват, че са равни и тази стигма в обществото да бъде премахната.

- Какво постигнахте до момента?

- Моят кауза „Да играем заедно” стартира през месец август. Тогава целта ми беше да събера средства за комбинирана люлка, пригодена за деца в инвалидни колички. До момента в България нямаше такава. Това е люлка-везна, която позволява на всички деца, които са на площадката да играят заедно, независимо от техните моторни увреждания. Пригодили ме я по такъв начина, че от едната страна стоят две здрави деца, които люлеейки се, люлеят и детето срещу тях на инвалидна количка. Самата цена на люлката е 4200 лева.

- Откъде заимствахте идеята за тази люлка?

- Видях това съоръжение в един испански сайт, който беше разпространила една майка в интернет пространството. Хареса ми идеята, тъй като изцяло отговаряше на моята идея да социализирам децата със специални нужди към площадката за игра. За два месеца сумата за люлката беше събрана. Намери се човек от Пловдив, който изработи тази люлка безвъзмездно и съответно тя вече е монтирана в парк „Света Троица” в столицата. За съжаление, веднага се намериха вандали, които да я счупят на следващия ден. Нищо. Преживяхме го. Ние си казахме – те ще чупят, ние ще поправяме… Люлката е страхотна, тя позволява на децата в инвалидни колички да изпитат радостта от играта на детската площадка, както останалите си връстници и това е страхотно. На мен ми се иска да успеем да поставим поне в още няколко парка такива люлки. Целта ми е да има такива в Борисовата градина в София и оттам нататък – когато събера слагам.

- Лесно ли намирате съмишленици за каузата?

- Да, хората са отзивчиви. Има доста дарители. Самият факт, че първите средства ги събрах за по-малко от два месеца, говори, че хората припознават такива инициативи и искат да ги подпомогнат.

- Получавате ли съдействие от институции?

- До момента нямаме съдействие от никоя институция. Изключвам даването на разрешителни за поставяне на тези съоръжения на детските площадки.

- Ако трябва да се обърнете към обществото с призив как хората да гледат на децата със специални нужди, какво бихте казали?

- Това, което винаги казвам – не крийте от децата си, че има различни. Напротив, разкажете им, че има такива различни деца, но ги научете да ги възприемат не само чрез различията им, а по това, че и те са деца, те имат същите нужди… Те също искат да комуникират и да играят, както всички други.

На организираната фотоизложба в неделя Анна Йончева събра още 1932,50 лева от продажбата на ръчно изработени сувенири, плетива и бижута, дарени от доброволци към проекта. Тези средства са стъпка към следващата специализирана люлка за децата с увреждания в София. Йончева е убедена, че всички деца заслужават да изпитат радостта от игрите навън и няма да се откаже да дарява щастие на тези деца.