Фоторепортаж в Lupa.bg: 100 тона тикви скриха мавзолея на Ленин

Новини
17:00 - 11 Октомври 2019
5889
Фоторепортаж в Lupa.bg: 100 тона тикви скриха мавзолея на Ленин

Сто тона тикви бяха стоварени на Червения площад в Москва и планината от оранжеви плодове буквално закри мавзолея на болшевишкия вожд Владимир Илич Ленин, видя репортер на Lupa.bg. Десетки трактори и комбайнери също окупираха емблематичния площад, като селскостопанската техника заплашително бе паркирана пред мумията на бащата на съветската революция от 1917 г.

Стотиците хиляди чуждестранни туристи, които в този момент искаха да разгледат историческия площад с изненада установиха, че той е затворен и за да се озоват на него трябва да минат през металдетектори и през проверка на багажа и на личните документи. Ако си мислите, че става дума за организиран протест срещу президента Владимир Путин, бъркате. Такъв просто няма как да се състои в сърцето на Москва пред червените порти на Кремъл. Опозиционните дейци протестират на други места из центъра, а и никой няма да им позволи да стоварят трактори на Червения площад.


Всъщност тиквите и комбайните не са част от протестна демонстрация, а колоритен декор на най-големия кулинарен фестивал в руската столица – „Златна есен”, който тази година се провежда от 4 до 13 октомври. Селскостопанското изложение, което се организира от Министерството на селското стопанство и московското кметство, обхваща по традиция цяла Москва, а за пръв път тази година гастролира и на Червения площад. Това породи разнопосочни коментари – част от руснаците приеха радушно идеята на площада да бъдат стоварени камари от тикви, а част от пространството бъде покрито със златни житни класове, целящи да демонстрират руското пшенично богатство.


Туристите с интерес наблюдаваха арт инсталациите от тикви, зеленчуци и плодове, които изникнаха на Червения площад. По-старите московчани обаче сърдито подхвърляха, че подобна изложба пред стените на Кремъл и пред мавзолея е обидна за Москва и осквернява историческото място. Добре, че поне не стовариха прасета, овце и кокошки пред стените на Кремъл, роптаеха аристократи московчани. "От Червения площад нашите деди тръгваха на война. Тук се провежда Парадът на победата през 1945 г. А сега площадът е превърнат в пазар. Срам!", изразиха недоволството си пред репортера на Lupa.bg възрастни московчани.

Руските полицаи и представители на спецчастите за борба с безредиците - ОМОН, които охраняваха гастрономическото изложение, пък бяха питани да не би да се задава нова болшевишка революция. Както е известно революцията избухва именно през октомври 1917 г. Органите на реда обаче приемаха подобни провокативни въпроси с ледено изражение, без да реагират по никакъв начин.


И така в продължение на десет дни московчани и гостите на приказната им столица могат да опитват най-вкусни и разнообразни фермерски продукти от цяла Русия. Те се предлагат в хилядите павилиони, разположени както на Червения площад, така и на централния Площад на революцията, на Манежния площад и из други столични знакови площади, улици и паркове.


Тиквеният фестивал „Златна есен” преминава под девиза „Всичко в името на тиквата”. Тикви гиганти от по 100, 200 и 300 кг напълно закриха мавзолея на Владимир Илич.


„Пшеницата е донесена специално от Подмосковието. Това е уникален сорт пшеница „Москва 39”, тя не се рони и съхранява златистия си цвят. Тя вирее само на определени места в Подмосковието и я пренесохме на Червения площад, за да изградим златната нива”, разкри концепцията за оформяне на фестивалното пространство Ирина Сухотина.

Особено популярна стана снимката на комбайна и златните житни класове на фона на златните и пъстроцветни куполи на храма "Свети Василий Блажени".


На Червения площад – в пространството между ГУМ (Държавен универсален магазин) и кремълските стени са разположени десетки ресторантчета и лавки, в които се предлагат най-различни деликатеси местно производство – еленско месо, месо от бобър, лос и сърна. Любопитните туристи и московчани може да похапнат и  чоризо с червен пипер, салам от бобър.


На Червения площад се предлагат и традиционните ястия от руската кухня – щи, борш, солянка, пелмени, сельодка под шуба, тиквена супа, "кагай-шурби" - чувашка супа от субпродукти, жалбаур - печен овен, пирожки с месо, зеле, картофи, ябълки, палачинки с червен хайвер, сирене или сладко, липецки щрудел, сибирска салата с морски деликатеси и пирожка със сибирски ягоди.


Официално организаторите на кулинарното изложение съобщиха, че за фестивала в Москва са донесени общо 100 тона кашкавал, месо, плодове, зеленчуци от най-добрите предприятия и ферми от различни области на Русия.


За малчуганите има мелница, изрисувана с любими анимационни герои, както и шарена въртележка. По-смелите сеца могат да се състезават с малки камиончета на специално изградени писти.


Слънцето не е особено щедро над Москва особено през есента и градът от октомври до април обиктовено е доста мрачен. Затова и най-известният магазин в столицата - ГУМ още в края на септември от ранния следобед грее в светлини, което създава ведро настроение на фона на сивото небе.

Снимки: Марина Чертова