Франция няма да екстрадира Карлос Гон, ако пристигне

Това заяви държавният секретар на Министерството на икономиката Агнес Пание-Рунаше

Свят
12:11 - 02 Януари 2020
1149
Франция няма да екстрадира Карлос Гон, ако пристигне

Франция "няма да екстрадира" Карлос Гон, ако бившият шеф на "Нисан", който избяга от Япония в Ливан, за да избегне съдебен процес и който има френско гражданство, пристигне в страната.

Това заяви държавният секретар на Министерството на икономиката на Франция Агнес Пание-Рунаше, предаде АФП.

Гон, който очакваше съдебен процес в Япония през април по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, избяга от домашния си арест и сега е в Бейрут.

"Ако господин Гон пристигне във Франция, ние няма да екстрадираме господин Гон, защото Франция никога не екстрадира свои граждани", коментира Пание-Рунаше пред френската телевизия BFM.

Междувременно агенции съобщават, че японската прокуратура е нахлула в дома на Гон в Токио. Японски медии показаха токийски следователи да влизат в дома, който е третото жилище на Гон в столицата на Япония. Сега властите претърсват всички жилища на Карлос Гон.

Държавните учреждения в Япония не работят тази седмица заради новогодишните празници.

Гон коментира в съобщение вчера, че е избягал в Ливан, защото смята, че японската съдебна система е несправедлива и че иска да избегне "политическо преследване". Той отбеляза, че ще разговаря с медиите следващата седмица.

Япония няма споразумение с Ливан за екстрадиция.

Ливанските власти обявиха, че Гон легално е влязъл в страната и няма причина да се предприемат действия срещу него. Според АФП той е влязъл в Ливан с френски паспорт. Японската телевизия NHK информира, че Гон има два френски паспорта.