Франция облага големите интернет компании

„Гугъл“, „Фейсбук“, „Амазон“ и „Епъл“ ще плащат 3% данък върху доходите си

Икономика
15:28 - 11 Юли 2019
1919
Франция облага големите интернет компании

Френския сенат одобри закона за таксуване на големите интернет компании в размер на 3% от техния доход, като това засяга имена като „Гугъл“, „Фейсбук“, „Амазон“ и „Епъл“, съобщава Deutsche Welle.

Проектозаконът, който бе одобрен и от двете камари на парламента, носи името GAFA, като акронимът е образуван от първата буква на всяка от четирите големи американски компании, което поради търкания с Вашингтон. Законът засяга общо около 30 компании, сред които китайски, германски, испански, британски и др. Проектът е насочен срещу компании, които използват лични данни, за да създават и плащат реклами.

Според изчисленията на Франция, таксите ще вкарат допълнително 500 милиона евро в бюджета на страната годишно, като се очаква сумата да се покачва с времето.

Решението породи недоволството на САЩ, тъй като четирите най-тежко засегнати компании са американски. Според Вашингтон, Париж „нечестно“ избутва назад американските фирми. Президентът Доналд Тръмп нареди да се започне проучване на случая, което може да доведе до налагане на тарифи или други ограничения спрямо Франция.

Френските депутати са първите народните представители от голяма държава, които приемат такава такса.