Франция отпуска хватката

Очаква се полицейският час да бъде премахнат изцяло в края на юни

Общество
15:50 - 09 Юни 2021
3408
Франция отпуска хватката

Във Франция влиза в сила нов етап на премахване на ограниченията: комендантският час е изместен от 21:00 на 23:00, ресторантите и кафенетата отново приемат клиенти не само на терасите, но и в салоните, ваксинирани туристи от ЕС и редица други държави ще могат да влизат на френска територия без задължителен тест за COVID-19.

"От 9 юни потокът от туристи между Франция и чужди държави ще бъде отворен отново в съответствие с правилата, които варират в зависимост от санитарната ситуация в трети страни и ваксинацията на пътниците", се казва в изявление на френското правителство.

Всички държави бяха разделени от френските власти на три зони: „зелена“ (няма активно разпространение на COVID-19 и нови щамове), „оранжева“ (епидемията е под контрол) и „червена“ (активна циркулация на коронавирус, нови щамове).

Според обявения план "зелената" зона включва страните от Европейския съюз, Австралия, Нова Зеландия, Израел, Япония, Ливан, Сингапур и Република Корея. Ваксинираните туристи оттам могат да влизат във Франция от 9 юни без тест за COVID-19. Ако пътниците не са били ваксинирани, при пристигането все още ще се изисква отрицателен PCR тест.

"Оранжевата" зона включва повечето страни по света, включително Русия, САЩ и Великобритания. Посетителите от тези страни трябва да имат както сертификат за ваксинация, така и тест за коронавирус. Ако пътникът не е бил ваксиниран, тогава е възможно да влезете на френска територия само с „основателни причини“ (списъкът им също е установен от властите), но не и с туристическа цел.

От сряда кафенета, барове и ресторанти ще бъдат напълно отворени във Франция, посетителите ще бъдат приемани не само на терасите, както стана възможно от 19 май, но и във вътрешните помещения. В същото време правилото за 50 процента от заетостта на заведенията все още се запазва. Отварят се фитнес зали и басейни.

Очаква се полицейският час да бъде премахнат изцяло в края на юни.

Въпреки подобрението в епидемиологичната ситуация, властите все още не са отменили носенето на маски както на закрито, така и на улицата. Маските по улиците ще трябва да се носят поне до края на месеца, предупреди френският президент Еманюел Макрон.