Франция предава на Украйна самоходни установки "Цезар"

Украйна
10:55 - 02 Октомври 2022
2531
Франция предава на Украйна самоходни установки "Цезар"

Франция отменя доставката на самоходни артилерийски установки (САУ) "Цезар“, поръчани от Дания, за да ги достави на Украйна, съобщава вестник Монд.

Според източници на изданието Франция може да пренасочи от 6 до 12 от общо 15 първоначално поръчани от Дания гаубици. Съответните тристранни преговори са се провели с участието на държавния глава на Франция Еманюел Макрон, украинския президент Володимир Зеленски и датския премиер Мете Фредериксен.

Твърди се, че датското правителство се е съгласило да отстъпи на Украйна поисканите самоходни установки. В същото време, според вестника, Макрон категорично е отказал да прехвърли допълнителни гаубици от резервите на френската армия в Украйна - от началото на конфликта Париж вече е предал 18 оръдия в Киев, което е една четвърт от френските резерви. Нито Елисейският дворец, нито военното ведомство в Париж са коментирали информацията към момента.

Отбелязва се, че Дания е направила съответната поръчка за 15 самоходни установки "Цезар“ през 2017 г., а през 2019 г. е поръчала още 4 машини.

Освен гаубици "Цезар“, Франция вече е дарила на Украйна бронирани машини, противотанкови ракети "Милан“, ПЗРК "Мистрал“, униформи, средства за радиационна, химическа и биологична защита и комплекти за оказване на първа помощ.

Също така според изданието Париж е предал на Киев снаряди и патрони "от всякакъв калибър“, както и гориво. Френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню предложи на украинския си колега Алексей Резников да създаде заемен фонд от 50 милиона евро, от който Киев да взема средства за закупуване на военни продукти от френски доставчици.