Франция увеличава с 40% военния си бюджет

ЕС
20:55 - 13 Юли 2023
2508
Франция увеличава с 40% военния си бюджет

Френският Сенат след Националното събрание (долната камара на парламента) одобри законопроекта за военното планиране за периода 2024-2030 г., съобщи в. "Експрес".

Общият бюджет за отбрана, предвиден за тези седем години, ще възлезе на рекордните 413,3 млрд. евро, включително 13,3 млрд. евро за извънбюджетни разходи. Това е с 40% повече в сравнение с предишния дългосрочен план.

Това увеличение е мотивирано, от една страна, от доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна и съответното попълване на собствените ѝ резерви, а от друга страна, от договореното на срещата на върха на НАТО във Вилнюс изискване съюзническите държави да изразходват за отбрана най-малко 2% от БВП.

Като се вземе предвид недостигът на боеприпаси, причинен от военната помощ за Украйна, планът предвижда 16 млрд. евро за боеприпаси и 5 млрд. евро за ракетни системи земя-въздух.

Въпреки значителното финансиране в размер на 268 млрд. евро въоръжените сили ще получат по-малко бронирани машини, изтребители и бойни кораби, отколкото беше планирано в предишната военна програма.

Бюджетът е предвиден за личен състав от 275 000 войници и цивилни служители на пълно работно време до 2030 г. (без резервистите).

Освен това законът предвижда инвестиции за модернизация на армията: 10 млрд. евро за иновации, 6 млрд. евро за космически технологии, 5 млрд. евро за безпилотни самолети, 4 млрд. евро за кибертехнологии и цифровизация.