Френски евродепутати попиляха Макрон

ЕС
18:37 - 19 Януари 2022
3248
Френски евродепутати попиляха Макрон

Френски евродепутати използваха рядката възможност да отправят преки критики към президента Еманюел Макрон, три месеца преди президентските избори, предаде Ройтерс. Макрон беше в Европейския парламент в Страсбург, за да изложи приоритетите на Париж за шестмесечното ротационно председателство на ЕС, но френски евродепутати бяха далеч по-заинтересувани да обсъдят неговата вътрешна политика, предаде БТА.

"Това не е френски предизборен дебат", заяви новата председателка на ЕП Роберта Мецола от Малта, докато напразно се опитваше да насочи фокуса към европейските въпроси.

Във Франция президентът никога не участва в дебати в парламента и е необичайно да му се налага да отговаря на живо на въпроси на депутати.

"За Франция, но и за Европа, е жизненоважно да не получите още един мандат", заяви евродепутатът Жордан Бардела от френската крайнодясна партия "Национален сбор".

Манюел Бомпар, от крайнолявата "Непокорна Франция", беше един от няколкото, обвинили френския президент, дошъл на власт през 2017 г., в лъжа. Евродепутатът подчерта, че "след три месеца французите могат да гарантират, че Европа ще се отърве от него".

Макрон, който още не е потвърдил официално, че ще се кандидатира за втори мандат, обвини опонентите си в неразбиране на предизвикателствата пред Европа и Франция и в погрешно представяне на неговите политики.

Проучвания на общественото мнение сочат, че 44-годишният президент най-вероятно ще спечели изборите през април, но победата му не е сигурна, отбелязва Ройтерс.