Футболен отбор на афганистански момичета намери своя нов дом - родината на Роналдо

"Операция футболни топки" успя да спаси общо 80 души

Спорт
17:59 - 08 Октомври 2021
2881
Футболен отбор на афганистански момичета намери своя нов дом - родината на Роналдо

"Напускането на родината си Афганистан беше болезнено", разказва 15-годишната Сара. Но вече в безопасност в Португалия, тя се надява да осъществи мечтата си да играе футбол професионално - и може би да срещне своя идол, звездният нападател Кристиано Роналдо.

Сара беше една от няколкото играчи от националния женски футболен отбор на Афганистан, които избягаха от страната си в страх, след като талибанското крайно ислямистко движение превзе властта през август.

Португалия предостави убежище на младите футболисти.

„Свободна съм“, каза тя, усмихвайки се от ухо до ухо, когато посети майка си и съотборниците си в забележителната кула Белем в Лисабон на река Тежу.

„Мечтая да бъда добър играч като Роналдо - и искам да бъда голяма бизнес дама тук, в Португалия“, каза тя.

Надява се един ден да се върне у дома, но само ако може да живее свободно.

Майка й, която поиска Ройтерс да не използва фамилията им, е преживяла от първа ръка предишната епоха на талибанското управление от 1996 до 2001 г. Тя е по-малко оптимистична, че някога ще могат да се върнат.

Лидерите на талибаните обещаха да зачитат правата на жените, но при първото им правителство жените не можеха да работят и на момичетата беше забранено да посещават училище. Жените трябваше да прикрият лицата си и да бъдат придружавани от роднина от мъжки пол, когато напускаха дома си.

Високопоставен представител на талибаните заяви след превземането на 15 август, че жените вероятно няма да бъдат допуснати да спортуват, защото „не е необходимо“ и телата им могат да бъдат изложени на показ.

„Причината, поради която поехме тази мисия да евакуираме отбора, беше да гарантираме, че те могат да се стремят и да практикуват спорта, който обичат“, каза Фархунда Мухтай - капитан на представителния национален отбор на Афганистан, който отлетя за Лисабон в сряда, за да изненада играчите на младежкия отбор.

От дома си в Канада, където работи като помощник футболен треньор в местен университет, Мухтадж поддържа връзка с момичетата през целия процес на евакуация, с кодово име "Операция Футболни топки". Тя успя да спаси общо 80 души - женския младежки екип и членовете на семейството, включително бебета.

Те кацнаха в Португалия на 19 септември.

Когато Мухтай се появи в сряда вечерта, момичетата бяха в екстаз. Те се прегърнаха. Някои не можаха да сдържат сълзите.

"Те са преминали през толкова много, толкова много предизвикателства", каза Мухтай.

"Те бяха просто издръжливи и успяха да го направят."

Един роднина, 25-годишният Заки Раса, припомни хаоса на летището в Кабул, където прекара три мъчителни дни. Сега той е щастлив да бъде в Португалия и иска да продължи обучението си.

„Има известна несигурност относно бъдещето“, каза той. "Важното е, че сме в безопасност."