Футболните клубове изкараха собствениците си на светло

Уставният капитал на Левски е с близо 5,5 милиона лева по-голям от този на ЦСКА

Спорт
16:55 - 05 Юни 2019
2675
Футболните клубове изкараха собствениците си на светло

Според новия Закон за мерките срещу изпирането на пари българските клубове имаха срок до 31 май 2019 г., за да посочат действителните си собственици.

Повечето от 14 тима в елита са се съобразили с изискването и са предоставили нужната информация. 

На пръв поглед е интересно, че Христо Стоичков не фигурира сред собствениците на ЦСКА. Това обаче е така, тъй като законът изисква да се декларират единствено лица и фирми, които имат поне 25 процента от акциите, а Камата е само с 20 процента.

От данните за другите клубове става ясно, че собственик на „Левски“ е Георги Попов (б.р. дясна ръка на финансовия благодетел на „сините“ Васил Божков), а „Берое“ е собственост на „ТЕЦ Марица Изток 2“.

Конците в „Черно море“ дърпат физически лица, участващи пряко или косвено в дружеството “Зърнени храни България АД”. В Пловдив няма изненади – акциите на „Ботев“ се държат от Георги Самуилов, а тези на „Локомотив“ са собственост на Христо Крушарски.

Любопитна обаче е ситуацията в „Славия“. Според официално изнесените данни 63 процента от акциите се държат от кипърското дружество "Алмара Трейд Лимитид“, представлявано от Електра Еротокриту. Останалите 35 процента пък са на Столична община чрез фирмата „Софийски имоти“.

В същото време от изнесените данни стана ясно, че ЦСКА е подал молба за вдигане на капитала на дружеството за четвърти път в рамките на 18 месеца. Този път увеличението ще е с 1 490 400 лв. и достига до 25 325 400 лева. На този етап няма яснота от какво е продиктувано решението на ръководството.

Въпреки поредицата от увеличения капиталът на ЦСКА все още е по-малък от този на “Левски” с около 5 400 000 лева.