Футболният двубой с Люксембург завърши с равенство на терена на гостите

Това беше последният мач за националният ни отбор

Спорт
18:16 - 20 Ноември 2022
2399
Футболният двубой с Люксембург завърши с равенство на терена на гостите

Националният отбор на България изигра последния си мач за 2022 година. Футболистите на Младен Кръстаич завършиха 0:0 като гости на Люксембург, като на "Стад де Люксембург" имаше над 300 родни запалянковци, които подкрепяха нашите и развяваха българския трибагреник, пише Sportal.bg.

През първото полувреме "лъвовете" имаха изгодни положения за гол, но пропуски направиха Спас Делев, Кирил Десподов и Радослав Кирилов. Попадение на Делев пък беше отменено. След почивката домакините бяха по-активният тим на терена, като веднъж топката се удари в гредата зад Светослав Вуцов. Мачът се игра под силен дъжд и изобилстваше от нарушения, като в самия край Люксембург остана с човек по-малко. Така трикольорите продължават без загуба под ръководството на Младен Кръстаич, чийто актив начело на отбора е три победи и едно равенство.

Българският селекционер направи известни промени спрямо състава, който победи Кипър преди четири дни. На вратата Светослав Вуцов замени Даниел Наумов, а Валентин Антов започна като титуляр в тройка в отбрана с Антон Недялков и Петко Христов. В средата на игрището за България стартираха Йоан Стоянов, Радослав Кирилов, Филип Кръстев, Илия Груев и Димитър Велковски. Напред атаката на нашите поведоха отново капитанът Кирил Десподов и Спас Делев.

Още във втората минута Кирил Десподов пробва мерника си фаул по диагонала, но вратарят на домакините Ралф Шон успя да отбие. В 11-ата минута полузащитникът на Люксембург Матиас Олесен получи жълт картон за грубо влизане в краката на Илия Груев, което ядоса наставника на домакинския отбор Люк Холтц, който застана почти до Кръстаич при тъчлинията, което пък му донесе жълт картон. В 17-ата минута добре познатият ни Енес Махмутович изправи за миг трибуните на крака, но напразно - ударът му с глава мина покрай българската врата.

В 20-ата минута топката се спря в мрежата на Люксембург след точен удар на Спас Делев, който матира защитата на домакините през центъра, но съдията от Литва Манфредас Лукянчукас прецени, че българският нападател е играл с ръка преди да прониже вратаря Шон и попадението беше отменено. В 35-ата минута Алесио Курчи от Люксембург падна в пеналтерията пред голлинията на Вуцов и поиска дузпа, но си заработи жълт картон за симулация. 

В ответната атака Радослав Кирилов излезе сам срещу стража на домакините, но последният спаси удара му. В 45-ата минута Спас Делев се оказа на върха на продължителна българска акция, но вратарят Шон отговори с добър рефлекс и с една ръка изби изстрела на нашето острие. 

В началото на второто полувреме футболистите от Великото херцогство организираха опасна контраатака, която завърши с изстрел от десетина метра пред българската врата, отбит точно навреме от Антон Недялков. В 52-ата минута Флориан Бонерт се откъсна и преодоля Светослав Вуцов, но от малък ъгъл не успя да намери опразнената рамка. Нашите отвърнаха с опасност, сътворена от Десподов, но ударът отблизо на българския капитан беше париран от Ралф Шон.

В 60-ата минута Ивандро Борхес от Люксембург можеше да открие резултата, след като с чудесен удар от петнайсетина метра препарира Вуцов на голлинията, но гредата спаси българския отбор. Скоро след това Филип Кръстев изникна в наказателното поле на домакините, но изстрелът на звездата на Левски излезе в аут. В 77-ата минута Жерсон Родригеш пробва красив ножичен удар пред българската рамка, но натурализираният португалец не сполучи. Натискът на домакините продължи и малко след това страхотен шут на Родригеш прочуфа покрай вратата на Вуцов. 

В заключителните минути Данел Синани извърши груб фаул срещу влезлия след почивката Илиан Илиев, което донесе втори жълт картон за централния нападател на Люксембург.