Г-20 ще се разшири

Предоставят на Африканския съюз постоянно членство в организацията

Новини
12:51 - 07 Септември 2023
1610
Г-20 ще се разшири

Лидерите на групата на напредналите икономики Г-20 са се договорили да предоставят на Африканския съюз постоянно членство в организацията, според множество съобщения в медиите преди срещата на върха в Ню Делхи тази седмица.

Блокът от 55 африкански държави, който понастоящем е класифициран като "поканена международна организация" от Г-20, ще има същия статут като Европейския съюз в групата.

Съобщава се, че индийският министър-председател Нарендра Моди, чиято страна понастоящем е ротационен председател на Г-20, е призовал другите лидери да приемат Африканския съюз в групата в писмо през юни.

"Това ще бъде правилна стъпка към една справедлива, честна, по-приобщаваща и представителна глобална архитектура и управление", цитират медиите документа. "[Премиерът] силно вярва в това, че на международните платформи трябва да има по-голям глас на страните от Глобалния юг, особено на африканските държави."

Понастоящем Южна Африка е единственият постоянен член на Г-20, който представлява континента.

Египет и Мавриций - разположени съответно в Северна Африка и край нейното източно крайбрежие - са "поканени страни".

Предстоящото присъединяване на Африканския съюз беше потвърдено от вестник The Times of India и информационна агенция Bloomberg.

Последният цитира като свой източник Светлана Лукаш, руски представител на Г-20. Тя отбеляза, че Москва е била сред първите, които са подкрепили кандидатурата, след като тя е била официално предложена миналата година от президента на Сенегал Маки Сал, който по това време е бил и председател на Африканския съюз.

По-рано тази година сенегалският сановник заяви, че Г-20 ще поправи голяма "несправедливост", като приеме съюза в редиците си. Африканските държави заемат общо осмо място в света по БВП, заяви той на икономическо събитие във Франция.

Bloomberg съобщи, че САЩ и европейските им съюзници възнамеряват да използват срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индия, която е насрочена за този уикенд, за да привлекат държавите, които имат добри отношения с Москва и Пекин.

Руският президент Владимир Путин и китайският Си Дзинпин няма да присъстват лично, което открива възможност за това.

По-специално европейците смятат, че подкрепата им за кандидатурата на Африканския съюз им дава влияние сред държавите на континента, обяснява изданието.