Габриел: Върховенството на правото и демокрацията са нашите основни ценности

Вицепремиерът отправи приветствие по време на първата среща на Балканския конституционен форум

ЕС
10:27 - 27 Октомври 2023
1868
Габриел: Върховенството на правото и демокрацията са нашите основни ценности

Върховенството на правото и демокрацията са нашите основни ценности. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в своето приветствие по време на първата среща на Балканския конституционен форум, провеждаща се в София. 

„Благодаря за поканата да бъде част от ключовите послания, които ще излъчите за цяла Европа“, отбеляза Габриел пред участниците на форума. Според нея организирането на това събитие и участието на представители на високо ниво от Европейската комисия и Съда на Европейския съюз показват лицето на Европа, ангажирана с върховенството на правото и демокрацията. 

„Вярвам, че ще има ценна дискусия, която ще даде принос по съществени въпроси на конституционното правораздаване. Създаването на Балканския конституционен форум и провеждането на неговата първа годишна среща, е продължение на доброто сътрудничество, изградено между конституционните съдилища на Балканския полуостров. Форумът не спира до идеята за сътрудничество, а има визия да се превърне в платформа за обмен на добри практики, идеи и опит между участващите юрисдикции на конституционното правосъдие. Те са пазители на основния закон и имат ключова роля за осъществяването на принципа на върховенството на правото“, отбеляза тя.