Гълъб Донев: Държавните служители не трябва да бъдат слуги на политиците

Достойнството на тези хора трябва да бъде уважавано и защитавано, заяви премиерът

Новини
21:37 - 31 Май 2023
4230
Гълъб Донев: Държавните служители не трябва да бъдат слуги на политиците

"Доброто управление е невъзможно без добра администрация, без компетентни, безпристрастни и мотивирани държавни служители", каза министър-председателят Гълъб Донев пред студенти и преподаватели по време на традиционната среща на специалност „Публична администрация“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Премиерът Донев поздрави ръководството на катедрата и нейните възпитаници за 26-ата академична година от основаването на специалността и отбеляза техния принос при разработването на важни стратегически и управленски документи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В приветствието си министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху мисията и смисъла да си служител на държавата. Според премиера работата за държавата е несравнима с всяка друга работа, защото може и да не носи високо заплащане, но предлага шанс за всеки, който намира смисъл в това да служиш на хората.

Премиерът Гълъб Донев беше категоричен, че държавните служители не трябва да бъдат възприемани като „слуги“ на политиците, изпълнители на техни прищевки или дежурни изкупителни жертви за неуспехите им.

По думите му достойнството на хората от държавната администрация – личностно и професионално – трябва да бъде уважавано и защитавано.

„Всяка една администрация и всеки един служител са неразривна част от държавата и обществото, а не са „инструмент за поръчки“ на една или друга политическа партия“, заяви министър-председателят.

В рамките на събитието беше връчена и годишната награда за студентско научно есе „Лиляна Данева-Бризби“ в областта на публичната администрация на тема: „Ролята на публичната администрация в сплотяването на общността“. Премиерът Донев приветства инициативата за връчване на отличието и изрази благодарност към семейство Бризби.