Гълъб Донев се похвали: България има най-евтиния газ в Европа за ноември

Премиерът все така не планира служебното правителство да внесе нов проект за бюджет, въпреки настояванията на част от политическите сили

Икономика
20:00 - 10 Ноември 2022
2395
Гълъб Донев се похвали: България има най-евтиния газ в Европа за ноември

Убийството на младши инспектор Петър Бъчваров поставя множество въпросителни за това къде са пропуските, какви са, доколко границата ни е сигурна. И моят отговор на този въпрос е - да, границата е сигурна. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в интервю за "Евронюз'. Той изказа съболезнования към близките на загиналия полицай.

Донев напомни, че българо-турската граница е най-голямата сухопътна граница на ЕС. 

"Ние имаме над 1000 души жива сила, които я охраняват. Всеки ден мъжете и жените там полагат неимоверни усилия на този труден, тежък терен. Оградата има нужда от ремонт и ние заделихме необходимия ресурс", изброи Донев. По думите му в момента българската граница е подложена на най-тежкия мигрантски натиск от началото на кризата през 2015 г. 

"140 000 са нелегалните мигранти, които са отблъснати от границата на България. По този начин ние гарантираме и сигурността на Европа", каза служебният премиер. Затова по думите му е необходимо страната ни да поиска "малко повече солидарност" от страните-членки на ЕС, включително и във финансово изражение. 

"Защото до момента българската държава е отделила през бюджета, през парите на българските данъкоплатци над 1 млрд. лева, за да се охранява тази граница и да се гарантира сигурността на ЕС", отчете служебният премиер. 

България не е изгубила инерция в подготовката си и за еврозоната. Това заяви в специалното интервю служебният премиер Гълъб Донев. 

„Решението, гласувано в парламента, показва, че по тази тема в парламента няма разногласие“, посочи министър-председателят. Затова той е оптимист, че България ще изпълни всички критерии и ще бъде приета за член на Еврозоната от 1 януари 2024 г. Предстои да стартира и комуникационна кампания, която да разясни на обществото всички въпроси около предстоящото въвеждане на еврото.

По отношение на инфлацията той изрази очакване, че е възможно нивата й не само да растат, но и да намаляват - в зависимост от развитието на геополитическата обстановка. Гълъб Донев призна, че покачването на цените е тревожно, но напомни, че то се случва навсякъде в Европа. 

"Ако вземем за пример само горивата – те участват в в определянето на цените на всяка една стока и услуга. Така че за служебното правителство беше първостепенна задача да ограничи ръста на цените на горивата, даже да ги намали, така че да може това намаление да бъде почувствано и да се отрази на останалите стоки", обясни служебният премиер.

Той заяви, че България има най-ниската за месец ноември цена на природния газ в Европа. 

Той даде да се разбере, че все така не планира служебното правителство да внесе нов проект за бюджет, въпреки настояванията на част от политическите сили.

"Служебното правителство внесе т.нар. Удължителен закон за действие за бюджета от 2022 г. Това гарантира, че всички плащания, свързани с работни заплати, социалните плащания, данъчни облекчения, ставки, ще бъдат запазени. И че всички нива на разходи, достигнати към момента, ще продължат да се изпълняват и през 2023 година", успокои Донев.

Той заяви, че е работа на редовно правителство да подготви свой бюджет, и през него да проведе своята политика, свързана с услугите и социалните плащания за гражданите и за бизнеса.