Гълъб Донев: В непрестанен контакт сме с Христо Грозев

България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнати срещу журналиста обвинения, твърди премиерът

Политика
15:21 - 29 Декември 2022
1980
Гълъб Донев: В непрестанен контакт сме с Христо Грозев

Българската държава, чрез своите институции, е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев, много преди информацията за неговото издирване от страна на Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев преди днешното заседание на Министерския съвет. 

„Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои. След час посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана в Министерството на външните работи за обяснения по случая“, потвърди Донев. 

Премиерът посочи, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнати срещу Христо Грозев обвинения. 

„За нас този акт е неприемлив. Той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин.

Правителството, чрез Министерството на външните работи, ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно информацията за това решение. Добре е също да не забравяме, че в интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита от евентуална заплаха да не се представят декларативно в новинарските емисии“, каза още Гълъб Донев. 

В началото на последното правителствено заседание за годината премиерът благодари на всички министри за свършената дотук работа. Той отбеляза, че кабинетът зачита принципите на журналистическата професия, призвана „да е коректив на всяка власт“.