Гърците плащат 2500 евро, за да кремират близките си в България

Според гръцките медии, годишно 4 хил. гърци биват кремирани в българската столица

Свят
12:17 - 04 Октомври 2019
1383
Гърците плащат 2500 евро, за да кремират близките си в България

Гърците плащат около 2500 евро, за да кремират близките си, но тъй като в страната няма крематориум, те са принудени да правят това в София, предава скопската телевизия Pressing TV.

Очаква се в най-скоро време, според гръцките медии, да започне да функционира първият крематориум в Гърция, който ще е собственост на частна фирма и ще бъде отворен в област Рицона, близо до остров Евбея.

Частната компания е получила необходимите разрешителни за работа преди година, когато и започна подготовката за изграждането на сградата на крематориума и инсталирането на оборудването му.

Кремирането, според информацията се очаква да струва около 600 евро, а на година вероятно ще се извършват около 10 хил. кремации.

В последните години се споменаваше, че община Атина ще отвори крематориум, като мястото за строежа му вече е било определено, но някои компании са блокирали процеса. Така гърците са били принудени да кремират починалите си близки в чужбина, което според гръцки дружества струва около 2500 евро.

Най-близкият крематориум до Гърция е в София. Според Гръцките медии, годишно 4 хил. гърци биват кремирани в българската столица.