Гърция е пред прага на големи промени

Победата на "Нова демокрация" напълно промени политическата ѝ сцена

Политика
13:50 - 29 Май 2019
1828
Гърция е пред прага на големи промени

Премиерът Алексис Ципрас беше обявил гласуването като вот на доверие в неговото правителство, неговата политика и на самия него. Гласуването обаче се оказа не само поражение за Ципрас, но и земетресение в политиката на Гърция.

Дясноцентристката "Нова демокрация" спечели със сериозна преднина, а СИРИЗА се срути, въпреки че инвестира сериозно в поляризираща риторика и в раздаване на придобивки на избирателите, а ПАСОК зае трето място пред Комунистическата партия и неонацистката "Златна зора". Разделението между привържениците на спасителния пакет за кризата в страната и противниците на тези стъпки е в ход. Предсрочните парламентарни избори, които Ципрас ще поиска след седмица, вероятно ще отразят това.

Алексис Ципрас и СИРИЗА дойдоха на власт през януари 2015 г. с 36,34% от гласовете, водени от вълна от публичен гняв срещу строгите икономии и реформи, които кредиторите и партньорите от Европейския съюз наложиха на гърците в споразумението за спасяване от 2010 г. Управлявайки с крайнодесните независими гърци, СИРИЗА се представи като глас на обикновените хора срещу елитите. Въпреки че не успя да принуди кредиторите да се поддадат на волята му, а в средата на 2015 г. той бе принуден да приеме нов спасителен план с тежки условия, Ципрас продължи да атакува съперниците си у дома. През последните седмици, когато наближаваха изборите за Европейски парламент, той инвестира сериозно в политическа кампания, която също така заплашваше да обезсмисли жертвите на години строги икономии. Той предупреди пенсионерите, че подаянията, които правителството му е предоставило през последните седмици, зависят от техния вот в неделя. Тактиката не проработи. Причините хората да изоставят СИРИЗА ще станат по-ясни през следващите няколко дни, но, изглежда, че много от центристките гласоподаватели, които са изтласкани от периферията на политиката към центъра, вече не са доволни от поляризиращия език на Ципрас, неговите политики и може би толерантността на неговото правителство към активност срещу статуквото.

В изявлението си след изборите малко преди полунощ Ципрас каза, че ще посети президента Прокопис Павлопулос веднага след втория тур на местните избори, който ще се проведе в неделя, и ще го помоли да свика парламентарни избори. Премиерът избра да представи политическия избор като такъв между светлина и тъмнина, като партията му обещава освобождаване от строги икономии, докато нейните съперници са привидно за икономии, за елитите и за Международния валутен фонд. Това беше продължение на предизборната кампания, която доведе до поражение на неделните избори за Европейския парламент и местните власти. Това предполага, че СИРИЗА може не само да поддържа поляризиращ език, но може и да увеличи напрежението, за да запази гласовете си.

Кириакос Мицотакис

Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, от друга страна, изглеждаше отстъпчив в изявлението си по-рано в неделя. Той призова премиера да свика избори колкото е възможно по-скоро, но също така призова привържениците на НД да действат "с отговорност и преди всичко скромно". Това ще бъде трудна задача, ако правителството и неговите поддръжници не се съгласят на това. Но Мицотакис вече е в състояние да определя курса на партията си. На него се приписва забележителното й съживяване, което доведе партията до победа за първи път от юни 2012 г., когато тя реализира 29,66%. Това означава, че Мицотакис може да бъде в състояние да прокара дневния ред на реформите, който предложи, когато беше избран за партиен лидер при гласуване на партийни поддръжници през януари 2016 г. Въпреки че е син на бивш министър-председател, той беше смятан за аутсайдер. Ципрас непрекъснато фокусираше атаките си върху Мицотакис, предоставяйки сега на своя съперник ново равнище на доверие, след като Мицотакис е признат заради победата в неделя.

Следващите няколко седмици и месеци ще бъдат от решаващо значение за вътрешната политика и за отношенията на Гърция с нейните партньори в Европейския съюз, нейните съюзници и нейните кредитори. Ципрас и Мицотакис носят тежко бреме на отговорност, тъй като водят нацията към избори. Ако разделението царува, много от жертвите от последните 10 години ще бъдат напразни и Гърция ще бъде в по-лошо положение, отколкото беше преди кризата. 

 

Никос Констандарас, 
в. "Катимерини"