Гърция готви стратегически план за Брекзит

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис

Свят
16:46 - 05 Септември 2019
3138
Гърция готви стратегически план за Брекзит

Стратегическа цел на Гърция е да засили двустранните отношения с Великобритания и след Брекзит, заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис. Това се случи по време на среща в гръцкото външно министерство с представители на бизнес организации и асоциации за предстоящия Брекзит, на която присъстваше и заместник-министър на икономическата дипломация Костас Франкоянис.

Целта на срещата, както бе обявено от гръцкото външно министерство, беше да продължи диалогът, иницииран от Министерството на външните работи за предстоящото напускане на Великобритания от ЕС, и да се даде възможност на участващите страни да представят своите въпроси и предложения за по-ефективно управление след Брекзит, независимо със или без сделка, съобщава МИА.

След като представи последствията както на европейско, така и на двустранно равнище, Ваврициотис подчерта готовността на гръцката страна да се справи успешно с новите условия благодарение на интегриран стратегически план, подготвен от външното министерство в сътрудничество със заинтересованите страни.

„Без значение какви са политическите развития във Великобритания, Гърция трябва да се подготви за Брекзит без сделка. Това означава, че трябва да сме в постоянна комуникация с всички производители, за да отговорим на всичките им въпроси и да подготвим гръцкия държавен механизъм по най-добрия възможен начин, ако Великобритания напусне ЕС на 31 октомври без споразумение, регулиращо нашите търговски отношения, движение на стоки, на граждани, образователен, медицински или всякакъв друг обмен“, заяви Варвициотис. Той добави, че работи усилено Гърция да бъде една от страните, които след напускането да няма по-лоши двустранни отношения с Великобритания.