Гърция приватизира газовия и петролния сектор , продава летището в Атина

Ставката на подоходния данък за доходите на домакинства до 10 000 евро годишно се намалява от 22 до 9%

Новини
22:36 - 07 Септември 2019
6210
Гърция приватизира газовия и петролния сектор, продава летището в Атина

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви днес задвижване на административни процедури с цел извършване на приватизация на Държавната газова компания (DEPA), петролната компания Грийк петролиъм (Greek Petroleum) и дела от международно летище в Атина, който е собственост на държавата, предаде ТАСС. 

Премиерът заяви това в програмната си реч на 84-тия Международен панаир в Солун. 

Започнат е и процес на реформа в Държавната енергийна корпорация (DEI), която е обременена с огромни дългове, допълни той. 

Премиерът обяви и планове за намаляване на данъците за гражданите и компаниите. Ставката на подоходния данък за доходите на домакинства до 10 000 евро годишно се намалява от 22 до 9 процента, като се запазва досегашното ниво на необлагаем данъчен минимум. 

Данъкът върху печалбата на компаниите се понижава от 28 на 24 процента, а върху дивидентите - от 10 до 5 процента.

За три години се отменя плащането на ДДС за построяване на нови сгради, като се предвижда намаление от 40 процента в стойността на ремонта или модернизацията на зданията. 

През 2020 г. за всяко новородено дете ще се плаща субсидия от 2000 евро с изключение на семействата, които попадат в категорията с много високи доходи. Детските стоки, каските за мотористи и детските столчета ще се облагат с по-ниска ставка на ДДС от 13 процента.