Гърция търси берачи на киви

Актуални новини
11:45 - 04 Април 2020
5597
Гърция търси берачи на киви

Гръцките фермери срещат проблем със сезонните работници. Те молят правителството за облекчени права за влизане в страната на чужди работници, съобщи БНР.

Рекорд в продажбите отбелязаха някои аграрни сектори. С 30% се е увеличил износът на вино през март за страните от Централна Европа, съобщават от Асоциацията на винопроизводителите.

Износът на гръцко киви също постави рекорд. Производителите в Гърция изпитват трудности да покриват поръчките, както за европейските страни, така също за Китай и Тайланд. Търговският път не е прекъснат, но стоката се превозва с няколко дни закъснение. 

Производителите на портокали са доволни от търсеното, както от вътрешния пазар, така и от експорта. Има износ и на гръцки мандарини за европейските страни и то в големи количества, а лимоните се превърнаха в лукс стока.

Фермери се обърнаха за съдействие към правителството за намиране на сезонни работници. В Северна Гърция са необходими повече от 10 хиляди, където основно работеха албанци и българи. Обмисля се наемане на мигранти.

dnes.bg