Гари Каспаров призова за по-голяма подкрепа за Украйна

Шахнатистът отправи посланието си от Румъния

Новини
20:45 - 08 Май 2023
1637
Гари Каспаров призова за по-голяма подкрепа за Украйна

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску се срещна в Букурещ с Гари Каспаров, председател на Фондацията за правата на човека, бивш световен шампион по шахмат и правозащитник, предаде БТА.

„За мен беше удоволствие да приветствам Гари Каспаров отново в Букурещ за задълбочен обмен на мнения относно перспективите на незаконната война на Русия срещу Украйна, относно начините за противодействие на ефектите от хибридните действия на Русия и грубото нарушаване на демокрацията, международното законодателство и правата на човека в Украйна“, написа външният министър на Румъния в Tуитър. 

Богдан Ауреску потвърди твърдата си подкрепа за насърчаването на правата на човека и демократичните ценности, включително като основа за гарантиране на международния мир и сигурност, се казва в прессъобщение на Министерството на външните работи на Румъния, изпратено до БТА. 

От своя страна Гари Каспаров е представил поредица от анализи и оценки на вътрешната политика в Руската федерация с конкретни подробности за усилията на опозицията и руските правозащитници. Той е информирал министъра и за работата на Комитета за действие за Русия, включително изразяване на противопоставяне на агресията, предприета от Руската федерация срещу Украйна. 

Смятан от мнозина за най-великия шахматист на всички времена, Гари Каспаров пристигна в Букурещ, за да участва в церемонията по откриването на Grand Chess Tour 2023 г.