Гавра! Агнешкото удря 20 лв. килото за Гергьовден

Ексклузивно
18:20 - 24 Април 2019
3489
Гавра! Агнешкото удря 20 лв. килото за Гергьовден

Поредна гавра с изтънелия джоб на българина. 20 лева за килограм агнешко е цената, която очакват по пазарите на страната до Гергьовден, а за Великден най-вероятно мръвката ще гони 18. 

В момента кило месо върви между 14-16 лева, при това в малките месарници. В големите вериги на места се намира по 17 лева, установи проверка на Lupa.bg. Не е изключено някои от търговците да започнат и старите измами с шилешко, което по принцип струва не повече от 10 лева килото. Вместо това търгашите ще го пробутват за крехко агнешко срещу двайсетачка, предупредиха съвестни магазинери. Шилешкото се нуждае от много по-дълга термична обработка и не е като топящото се в устата агне.

Комплектите с карантия пък скачат до 10 лева за празниците, при положение, че все още могат да се намерят дреболии на двойно по-ниска цена. 

Трапезата за Свето Възкресение тази неделя гълта не по-малко от 100 лева, като сумата набъбва основно от купешките козунаци и боядисването на т.нар. бели яйца с размер XL, които вече минаха 0,50 стотинки бройката. Средно голям козунак без пълнеж, при това от само килограм тесто, вече гони 5 лева, а "екстри" като стафиди, сладко, локум или сушени плодове в столицата се таксуват с по 3 до 5 лв. и отгоре.