Газът в Европа поскъпна до тримесечен връх над 33 евро за мегаватчас

Нарастващите геополитически рискове през април принудиха търговците да преоценят оптимизма си за енергийните доставки

Новини
14:56 - 16 Април 2024
1426
Газът в Европа поскъпна до тримесечен връх над 33 евро за мегаватчас

Природният газ в Европа поскъпва за четвърта поредна сесия на търговия, достигайки най-високи ценови нива от началото на януари над 33 евро за мегаватчас с оглед на опасенията за разширяване на ескалацията на военния конфликт в Близкия изток и притеснения, свързани с доставките на синьото гориво.

Главнокомандващият на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви каза, че Израел ще отговори на атаката на иранската през уикенда, въпреки че спецификата на този отговор остава неясна, като редица официални лица от Европа, арабските страни и САЩ засилиха призивите си към Тел Авив да се въздържа от ответна ескалация.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през май се повишиха по-рано днес с над 6,5% към 33,29 евро/MWh за пръв път от 8-и януари насам,

заличавайки почти изцяло ценовите загуби от началото на 2024 г.

Нарастващите геополитически рискове през април принудиха търговците да преоценят оптимизма си за енергийните доставки в Европа, след като руските удари по украинската енергийна инфраструктура, включително по две газохранилища, както и последните напрежения в Близкия изток подчертават уязвимостта на глобалните енергийни потоци.

Докато газовите фючърсни контракти поевтиняха по-рано през годината с близо 30% към 22,32 евро за мегаватчас (дъно от 23-ти февруари и най-ниско ценово ниво от април 2021 г.) заради по-меката зима, което ограничи потреблението на газ,

сега те напълно компенсират спадовете през 2024 г.

Търговците на енергийните пазари са в напрегнато очакване на отговора на Израел на масирания ирански въздушен удари от уикенда.

Европейски и американски официални представители засилиха призивите си към Израел да избегне ескалация, която би могла да провокира по-широкомащабна война в Близкия изток. Един разширен конфликт в региона обаче рискува да

тласне допълнително нагоре световните енергийни цени във времена, когато централните банки все още се опитват да обуздаят инфлацията.

Въпреки че Европа приключи отоплителния си сезон с рекордно високи за това време на годината запаси в газохранилищата, търговците са нащрек за евентуални сигнали за прекъсване на доставките.

Понастоящем старият континент не доставя много природен газ от Близкия изток, но зависимостта му от глобалните пазари нарасна, след като загуби през 2022 г. повечето газовите потоци от руските тръбопроводи.

Междувременно

най-големият доставчик на газ - Норвегия има известни проблеми заради непланирана поддръжка на някои от газопроводите,

която започна през уикенда. Непланирано прекъсване на преработвателния завод в Норвегия Nyhamna причини спад от 15% на газовите потоци за Европа от петък насам. По-голямата част от ремонтите се очаква да продължат поне до сряда, според мрежовия оператор Gassco AS.

В същото време метрологичните прогнози сочат по-слаби ветрове и по-ниски температури в Северозападна Европа, а след това и в Централна и Източна Европа в близките дни.

Освен това се увеличава вносът в азиатските държави на втечнен природен газ (LNG), като вносът в Китай достига 6,61 милиона тона през март.

Това може да затрудни започналото попълване на европейските газохранилища преди началото на новия отоплителен сезон по-късно през годината. Трябва обаче да се има предвид, че газохранилищата в Европа са средно запълнени на 61,74% към 14-ти април, което е рекордно ниво към тази дата.