Газът в Европа поскъпва минимално

Цената на синьото гориво остава под 32 евро/MWh

Новини
17:24 - 10 Януари 2024
1391
Газът в Европа поскъпва минимално

Европейските цени на природния газ се повишават предпазливо по време на търговията в сряда, като търговците оценяват изобилните доставки спрямо рисковете, породени от повече атаки на хутите срещу кораби в Червено море и от по-студеното време на стария континент.

Към 17.00 часа българско време февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с 2% към 31,27 евро за мегаватчас, но продължават да се търгува за втори пореден ден под 32 евро за мегаватчас (MWh).

Британското министерство на отбраната съобщи по-рано в сряда, че неговият кораб HMS Diamond, заедно с военните кораби на Съединените щати, са осуетили успешно "най-голямата досега атака от подкрепяните от Иран хути в Червено море". За тази атака беше съобщена часове по-рано от Централното командване на САЩ (CENTCOM).

Министерството на Обединеното кралство каза още, че корабът му е унищожил няколко дрона, без да има наранявания или щети по инфраструктурата и екипажа на борда. По-рано днес от CENTCOM казаха, че "хутите са предприели сложна атака с проектирани от Иран еднопосочни атакуващи дронове (безпилотни летателни апарати), противокорабни крилати ракети и противокорабна балистична ракета от контролираните от хутите райони на Йемен в южната част на Червено море", като това е било 26-ото нападение срещу търговски кораби в Червено море от 19 ноември насам.

Пазарите на синьо гориво в Европа обикновено реагират бързо на подобни тревожни сигнали,

въпреки че досега доставките на важното гориво не бяха пряко засегнати от напрежението в Червено море, отбелязва Блумбърг. Така например, доставките на втечнен природен газ в Обединеното кралство скочиха до най-високото ниво от около месец.

Корабите с втечнен природен газ от Катар продължават да преминават през Суецкия канал, който е най-краткия път към Европа, докато повечето спедиторски фирми избират да правят по-дълги пътувания около Африка.