Газопроводът с Гърция става стратегически обект

Актуални новини
17:22 - 23 Май 2022
1010
Газопроводът с Гърция става стратегически обект

Газовата връзка между България и Гърция (IGB) - от Комотини (IGB) до Стара Загора, да е стратегически обект, от значение за националната сигурност. Това предлага министърът на енергетиката Александър Николов в доклад до правителството, както и проект за постановление на МС, което е публикувано за обществено обсъждане.

Предложението е съгласувано с ДАНС.

За стратегически се обявяват обектите на "Ай Си Джи Би", компанията, което е собственик на газопровода, както и диспечерският център в София и резервният в област Хасково, е записано в проекта за постановление.

Включването на IGB като стратегически обект ще позволи на Държавната агенция "Национална сигурност" да упражнява контрол на физическата защита на обектите и да противодейства на терористични заплахи, да контролира и информационната защита, пише в обосновката.

В доклада на Николов се казва, че интерконекторът свърза газовите системи на България и Гърция и осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и Югоизточна Европа. Той придобива първостепенно значение предвид войната в Украйна.

Газопроводът осигурява достъп на България и съседите й до Южния газов коридор, както и до пазара на втечнен газ чрез строящия се терминал при Александруполис.

По IGB ще се пренася 1 млрд. куб. м газ на година по договора с азербайджанския консорциум. По него има възможност да се транспортира природен газ от САЩ, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни.

В по-дългосрочна перспектива той можел да транспортира горивото от Израел и от Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан, от Туркменистан и др.