Ген. Атанасов към Радев: Защо снайперисти дебнат в двора на Борисов?

ПП-ДБ не отговориха на президента за третия мандат и дали биха дали рамо на "Възраждане"

Новини
14:14 - 24 Юни 2024
9063
Ген. Атанасов към Радев: Защо снайперисти дебнат в двора на Борисов?

Започваме новия цикъл, искам да припомня, че след изборите заявихте твърда позиция, че вашата парламентарна група ще остане в опозиция и няма да се ангажира с политики на сглобки с ГЕРБ и ДПС. Днес продължавате ли да стоите на тази позиция и в случай че ГЕРБ-СДС с първия мандат предложат кабинет, което издигне същите приоритети от вашата облща управленска програма, няма ли да застанете зад тях? Това попита представителите на ПП-ДБ президентът Румен Радев на днешната консултация на "Дондуков"2 .  

Важи ли казаното от вас, че не можете да се ангажирате с реализация на трети манат? Казвам го, защото се множат партиите, които имат желание за трети мандат. "Възраждане" пък заявиха, че могат  да обединят всички в анти-ГЕРБ коалиция. Бихте ли се строили под егидата на "Възраждане", продължи с въпросите държавният глава.

"Ако нещо стана ясно в последните 3 години е, че е лесно да се свали едно правителство, но трудно да се направи ново. ГЕРБ в последните години получи 6 мандата, това е седми и нито веднъж не състави кабинет. Ние успяхме два пъти да направим правителство и сме единствени, които го направиха. Цената е сравнително голяма. Така че ние смятаме, че с отредения ни вот от избирателите, изпълнихме дълга си. Ако за друг тези политики са важни, да изпълни своя дълг към държавата, заяви Николай Денков.

Правителствата бяха събаряни с идеята, че ГЕРБ и ДПС можат да се справят по-добре. Сега е техен ред. Виждаме скрити разговори за позиции и не е ясно кой за какво иска да работи. При нас приоритетите не са променени. При настоящата конфигурация не виждаме как да ги реализираме. Загова оставаме в опозиция, проевропейска, уточни бившият премиер. 

Ние сме млада партия и коалиция, на 2 години и половина, знаем коло е трудно да се направи правителство. Но избирателите този път ни дадоха ролята на опозиция. Надявам се ГЕРБ да отчетат, че избиратели им дадоха възможност за седми път да имат мандат. Заставаме в ясна позиция да сме проевропейска коалиция, но и антикорупционна. Няма да отстъпим от реформите и политиките, отсече лидерът на ПП Кирил Петков.

Ген. Атанасов обаче вся смут на срещата, като заяви: "Появиха се снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Борисов. Това притеснява много хора. Залят съм от обаждания. Тъй като тези мерки се взимат от една комисия, където двама са назначени от вас. Ако в навечерието на съставяне на правителство има висока степен на заплаха за мандатоносителя, моля, ако имате информация, споделете публично." Това заяви тъмносиният лидер.

Имам информация, че когато има по-голям риск в средата за сигурност, информацията не бива да бъде публичмна, отвърна президентът. Конкретика, когато се касае заплаха на физическо лице,  не бива да става публична информация. Ще говоря със службите за сигурност, обеща президентът.    

Снимки: Агнес Методиева