Георги Чолаков: Административните съдилища решиха 500 000 дела

Личности
17:42 - 17 Юни 2022
3097
Георги Чолаков: Административните съдилища решиха 500 000 дела

Българското административно правосъдие изживява своя златен век. Това заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков по време на конференция „Административното правосъдие – история, настояще и бъдеще“, която събра десетки административни съдии и представители на правната наука и беше уважена лично от президента Румен Радев.

Повод за нея е 110-ата годишнина от създаването на ВАС и 15-те първи години на административните съдилища. „Административното правосъдие е изминало години на съзидание, трудности, растеж и развитие, пише news.lex.bg.

Сега за пореден път то е на първо място по бързина и ефективност в ЕС пред държави с огромен опит и административен капацитет. И можем да кажем, че административното правосъдие изживява своя златен век в наши дни“, каза Георги Чолаков.

Съдия №1 във ВАС подчерта, че макар и създадени само преди 15 години, административните съдилища са придали завършен облик на единната система на административното правораздаване и вече са разгледали над 500 000 дела.

„Административното правосъдие е призвано да бъде близо до хората, да отделя самоцелното чиновничество от регулацията, да коригира административния произвол, да налага добрите административни практики“, каза Чолаков. „Наричат ВАС малкият Конституционен съд, но когато става дума за законност, малки няма“, подчерта шефът на Върховния административен съд.

Държавният глава Румен Радев пък изказа признателност към административните съдии за професионализма и усилията. „Административните съдилища са не само защитник на правата на гражданите и на юридическите лица, те са и гарант за развитието на добра администрация.

А развитието на административното правосъдие означава развитие на държавността“, подчерта Радев. И напомни, че все по-важен фактор за инвеститорите са качествените институции.

Към българските административни съдии се обърна и председателката на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ) Едит Целер. Тя определи България като пионер в обособяването на системата на административното правораздаване в Източна Европа и дори в сравнение с родната си Австрия.

По време на конференцията доклади изнесоха представители на водещите юридически факултети в страната проф. Даниел Вълчев, проф. Дарина Зиновиева, проф. Цветан Сивков, проф. Валери Димитров и проф. Райна Николова, както съдиите Донка Чакърова (съдия във ВАС) и Елена Янакиева (председател на Административен съд – Варна).

На челната снимка: Георги Чолаков връчи почетния знак на ВАС на президента Румен Радев