Георги Господинов е на крачка от "Букър"!

Свят
13:42 - 18 Април 2023
2476
Георги Господинов е на крачка от "Букър"!

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е в краткия списък за международната награда "Букър", съобщиха организаторите.

Господинов е първият български автор с номинация за престижната международна литературна награда.

Депутатът и издател Манол Пейков съобщи: "Времеубежище" влезе в краткия списък на "Международен Букър" – най-престижната награда за преводна литература в англоезичния свят. 

"Времеубежище" на Георги Господинов номинирана за Букър! - и това е най-хубавата новина за четящите, за хората, които живеят днес и мечтаят за утре, а не са забили нос в носталгията на миналото! Браво, Жоро, написа и аниматорът Тео Ушев. 

А самият автор лаконично се похвали: 

"Да го кажа първо на български, Времеубежище (в превода на Анджела Родел) е в краткия списък на Букър.

„... Изобретателен роман с неочаквано дързък тон в него, но също така е майсторски клас по абсурдите на националната идентичност. Толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт или да бъде пагубна за него“, се казва в мотивацията на журито".