Георги Господинов и Теодора Димова се включват в „Нощ на четенето“

Култура
13:45 - 16 Януари 2023
1632
Георги Господинов и Теодора Димова се включват в „Нощ на четенето“

Писателите Георги Господинов и Теодора Димова ще участват в „Нощ на четенето“ във Френския институт в София. Събитието ще се състои на 20 януари, съобщават организаторите.

Шестото издание на „Нощ на четенето“ е посветено на страха в литературата. В акцент ще бъдат поставени приказки, фантастични истории, дистопична научна фантастика, полицейски разследвания, есета, разкази и др. Книги за страха ще бъдат четени на глас в цялата сграда на института.

Георги Господинов ще представи откъси от „Физика на тъгата“, „ Невидимите кризи“ и „ Спасеният език“ на Елиас Канети, а Теодора Димова – от „Поразените“. В рамките на събитието ще бъдат четени още произведения от Виктор Юго, Мишел Бюси, Фред Варгас, Пол Верлен, Ги дьо Мопасан, Шарл Бодлер, Венюс Кури-Гата, Доминик Елвиран, Цветан Тодоров, Амели Нотомб, Камелия Кучер.

Мецосопраното Вера Николова ще изнесе рецитал заедно с пианистката Маргарита Илиева. В програмата са включени творби на Антонио Вивалди, Кристоф Глук, Джузепе Верди и Анри Дюпарк. От 22:00 ч. ще бъде прожектиран филмът „Диаболичните“ (1954) на режисьора Анри-Жорж Клузо.

Събитията „Нощ на четенето“ са създадени през 2017 г. от културното министерство във Франция. От 2022 г. те се организират от Националния център на книгата.

Тази година Френският институт в София се включва за първи път в Нощ на четенето.