Георги Марков: Съдебната система е нокаут

В прокуратурата ще започне голямо меле заради разследването на обвинител №1, предрича бившият конституционен съдия

Общество
17:55 - 08 Декември 2019
3825
Георги Марков: Съдебната система е нокаут

„Българската съдебна система е нокаут, тя е в най-тежката си криза не от 30 години демокрация, а и от комунизма. Председателят на Върховен касационен съд се вживява като политически лидер и чете политически декларации. Казвам „чете”, защото очевидно някой му ги е писал”.

Това коментира в предаването „Неделята на NOVA” бившият конституционен съдия Георги Марков. „Няма кой да му каже: „Стоп! Ние сме парламентарна, не съдебна република”. Когато се минават граници, парламентът да му каже да слиза от тази сцена и да ходи в парламента”, коментира още Марков.

„Второ и в най-лошият си сън не съм мислил, че 25 висши български магистрати – часове наред се разправят помежду си, това се излъчва по телевизията, лош език, язвителност, омраза. Това е удар върху авторитета на съдебната система и много лош сигнал за инвеститорите, които чакаме”, коментира още Георги Марков.

Той коментира и новото звено – независим прокурор, който да разследва главния прокурор.

„Тази промяна е хипотетична. Досега не сме имали бандит за главен прокурор, надявам се да нямаме. Но този орган, който се създава, не е безобиден. Това ще е прокурор, който ще е като главен прокурор. Не знам на кого ще викат главния. Той щом ще разследва главния, трябва да е някой ангел, ама няма да е ангел. Тук идва въпросът него кой ще го разследва. Страхувам се, че ще започне вътре в прокуратурата едно голямо меле”, каза Марков.

Третият проблем, според него, са платените протестъри, които „не са гражданско общество, а политически активисти” и които са се впили като „пиявици” в съдебната система.

„Като говорим за инвеститори. Как така Хелзинкският комитет награждава съдия? Награденият съдия взима бележка от Хелзинкския комитет, който защитава един убиец, и на тази база, че се е поправил, го пускат. Не могат да дават бележки за благонадеждност като ОФ”, смята Георги Марков.

„Четвъртият въпрос за състоянието на съдебната система – създадоха се цели антипрокурорски партии. Това е партията „Да, България”, тя е срещу сегашния, срещу бъдещия и срещу всеки, който не е неин, за да защитава лобитата зад нея”, каза Георги Марков.