Георги Марков: Стрелбата срещу Фицо е стрелба срещу християнска Европа

Бившият конституционен съдия смята, че покушението срещу словашкия премиер е и удар срещу Тръмп и Орбан

Актуални новини
19:30 - 15 Май 2024
7571
Георги Марков: Стрелбата срещу Фицо е стрелба срещу християнска Европа

"Стрелбата срещу Роберт Фицо е стрелба и срещу Орбан, и срещу Доналд Тръмп. Стрелба срещу християнска Европа, която никога няма да е същата." Това написа бившият конституционен съдия и екс депутат Георги Марков в социалната мрежа, минути след новината за покушението срещу премиера на Словакия. Марков определи информацията като "тъжна новина".

Роберт Фицо бе прострелян и ранен в корема след правителствена среща, а полицията е задържала заподозрян за нападението, съобщиха световните агенции. Фицо е настанен в болница с животозастрашаващи наранявания, съобщи правителствената служба, която определи случилото се като опит за убийство.

Миналата година Роберт Фицо пое за четвърти път премиерския пост, след като неговата лява партия "Смер" ("Посока") спечели парламентарните избори на 30 септември, припомня АП. Посланията на предизборната кампания на "Смер" бяха проруски и антиамерикански, а критиците на партията се опасяваха, че под ръководството на Фицо Словакия ще изостави прозападния курс на страната и ще последва Унгария в посоката, очертана от популисткия премиер Виктор Орбан.

В хода на политическата си кариера, която продължава вече три десетилетия, Фицо премина от основното проевропейско течение към националистически позиции и политики на противопоставяне на ЕС и НАТО, допълва Ройтерс. Освен това той демонстрира готовност да променя курса си в зависимост от общественото мнение или промените в политическата реалност.  

Фицо се противопоставя на санкциите срещу Русия и също така твърди, че оказваната от НАТО подкрепа за Украйна подкопава националния суверенитет.