ГЕРБ иронизира номинацията на Рашков: Да им е честит!

Съмнявам се да подкрепим самото правителство, заяви членът на партията Христо Гаджев

Новини
11:05 - 05 Декември 2021
5958
ГЕРБ иронизира номинацията на Рашков: Да им е честит!

Да им е честит! В момента се забелязва, че България преминава в полупрезидентски начин на управление, както е във Франция - имаш избрано народно събрание и президент, президентът предлага на парламента правителство и той го одобрява. Имаме подобна ситуация, защото едно от основните неща, които обединяват тези 4 партии, е подкрепата им за Румен Радев.

Така Христо Гаджев от ГЕРБ коментира провежданите преговори за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" и номинацията на настоящия вътрешен министър Бойко Рашков за редовен такъв.

По думите на Гаджев по този начин сектор "Сигурност" ще бъде преместен от изпълнителната в президентската власт.

"Ако си спомняте, през лятото бяха подменени всички ръководители на специалните служби. Това става с укази на президента. Единствените, които парламентът или Министерски съвет могат да изберат, са министрите на отбраната и вътрешните работи. С пропрезидентски човек като Бойко Рашков целият сектор "Сигурност" ще бъде подчинен на президента", каза той.

Гаджев допълни още, че Рашков има "способа да е сокол, когато няма парламент, и гълъбче, когато има парламент" и е много добър в политическата репресия, но предстои да се види дали е толкова добър и в реалната работа на МВР. Оттук нататък обаче отговорно за неговите действия ще бъде бъдещото ново правителство.

"Те ще носят отговорност за действията на министър Рашков и те трябва да отговарят на въпроса защо се възстановяват кадри от времето на Орешарски на ключови позиции в МВР", заяви политикът.

Христо Гаджев каза още, че ГЕРБ няма да подкрепи правителството с мандатоносител "Продължаваме промяната", защото партията е вляза в роля на мандатоносител в 47-ото Народно събрание.

"Съмнявам се да подкрепим самото правителство, макар и още никой да не е видял и персоналния му състав, и политиките, които смята да провежда, тъй като подкрепата както за председател на НС, така и за правителство разграничава политическите групи в парламента на опозиция и управляващи. Логично е когато си в опозиция, да не подкрепиш управляващите в състава на новия кабинет", смята той.

Гаджев нарече проведените досега преговори като "експозета" на четирите партии за това както са смятали да правят в програмите си.

"По много точки изразиха диамтерално различни позиции, които накрая бяха обобщени с: "Имаме консенсус", заяви той.

Христо Гаджев коментира и идеята за декларация на парламента, с която главният прокурор Иван Гешев да бъде призован да се оттегли от поста си.

"Декларация на парламента да се оттегли главния прокурор или който и да е представител на съдебната система е прекалена намеса от едното звено от трите власти в работата на другото", смята Гаджев.